'Goede zaak dat PvdA en GroenLinks als één team de formatie in gaan'

klaver en ploumen
GroenLinks en PvdA samen de formatie in © ANP/Lex van Lieshout
De samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks, zoals tijdens de kabinetsformatie in Den Haag, is in Noordenveld positief ontvangen. In die gemeente bestaat al zo'n samenwerking; daar vormen de twee linkse partijen samen een duofractie in de gemeenteraad.
Partijleiders Lilianne Ploumen en Jesse Klaver maakten gistermiddag bekend dat ze tijdens de formatieonderhandelingen de handen ineenslaan en één team vormen. Ploumen noemde het "een logische stap" dat, nu zij samen meepraten over eventuele kabinetsdeelname, zij daar ook gezamenlijk alle beslissingen over nemen.

Eén fractie met één verkiezingsprogramma

In Noordenveld werken beide partijen al een paar jaar intensief samen. "We zijn er een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 over gaan nadenken en besloten ervoor te gaan: samen een duofractie vormen met één verkiezingsprogramma", zegt fractievoorzitter Bertus Jan Epema.
"En het is ons erg meegevallen om dat vorm te geven. We dachten voor die tijd over veel onderwerpen al hetzelfde. En ook belangrijk is dat we de leden in het proces hebben meegenomen. En die gaven ons veel steun. Er zijn misschien één of twee leden die hun lidmaatschap hebben opgezegd."

Vijf zetels

Kiezers konden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 stemmen op de PvdA of op GroenLinks, maar stemden dan wel op hetzelfde verkiezingsprogramma. "We hebben bij de verkiezingen vijf zetels gekregen, de PvdA drie en GroenLinks twee", meldt Epema. "Met vijf zetels heb je meer invloed in de raad dan als losse partij met twee of met drie zetels. Als je dan samen als duofractie optrekt bij de collegeonderhandelingen heb je ook meer invloed. Die onderhandelingen hebben we met twee mensen gedaan, iemand van de PvdA en iemand van GroenLinks."

Geen stammenstrijd

De duofractie maakt met één wethouder ook deel uit van het college. De PvdA mocht die als grootste partij met drie zetels leveren, GroenLinks de fractievoorzitter. "En dat is goed gegaan zegt", Epema. "Er is geen stammenstrijd, geen wanklank. Vice-fractievoorzitter Tiemen Ensink is weer een PvdA'er, die lost mij af en we vullen elkaar in de raad goed aan."
Intussen wordt er ook voorzichtig gesproken over een fusie, maar die zal in 2022 bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen nog geen feit zijn. "Die verkiezingen gaan we ook weer in als duofractie, als twee partijen met één programma", zegt Epema."Een fusie is nog een stap te ver."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl