Hoogeveen praat pas over begroting als de ijsbaankosten duidelijk zijn

De gemeenteraad van Hoogeveen gaat deze week niet praten over de begroting. Een meerderheid vindt uitstel noodzakelijk omdat er nog geen definitieve cijfers zijn over het plan voor een nieuwe ijsbaan met zwembad. De aanbesteding van dat plan gaat deze maand niet meer lukken.
Het plan gaat Hoogeveen 19,15 miljoen euro kosten. De oppositiepartijen vinden dat er pas over het gemeentelijk budget kan worden gepraat als duidelijk is of die cijfers kloppen. Die berekeningen komen van de Rekenkamer. Eerder was al duidelijk dat dat pas in oktober zou worden.

Burgemeester beslissend
Het is uitzonderlijk dat een begrotingsbehandeling wordt uitgesteld. Er was wel een hele discussie voor nodig voordat er tot uitstel werd besloten. De stem van burgemeester Karel Loohuis gaf hierbij uiteindelijk de doorslag. "Het is van belang dat we niet alleen het rapport van de Rekenkamer hierbij hebben, maar ook de resultaten van onderzoek dat wij als college hebben gedaan. Dat is inmiddels klaar", zegt Loohuis.

Voor 15 november moet de begroting voor volgend jaar zijn vastgesteld.  Wanneer de raad er wel over gaat praten, is nog niet duidelijk. Het wordt in ieder geval november.

Spannend
Er lijkt dus genoeg tijd te zijn voor de behandeling. De planning van de bouw van het nieuwe Kleine Bols-ijsstadion is krapper. De aanbesteding stond voor oktober gepland. Loohuis: "Deze maand gaat niet lukken. Maar dat heeft nog geen effect op de rest van het proces."

Het complex moet op 1 januari 2020 open gaan, anders krijgt Hoogeveen geen miljoenensubsidie van de provincie Drenthe. "Halen we het wel of halen we het niet, dat staat in de stukken die binnen nu en twee weken openbaar worden gemaakt." Op de vraag of het spannend wordt, zegt de burgemeester: "Natuurlijk is het spannend, gezien de subsidievoorwaarden van de provincie."

32 miljoen
Met de eigen investering van de gemeente Hoogeveen is het plan nog niet betaald. De totale kosten lopen op tot bijna 32 miljoen euro. Daarin zit de 5 miljoen provinciale subsidie, RENDO en WMD dragen 1,5 miljoen euro bij en de rest van 6 miljoen euro moet komen uit obligatieleningen.