Noordelijke evenementenbranche loopt protestmars: 'We zijn er klaar mee'

Demonstratie in het Groninger Stadspark
Demonstratie in het Groninger Stadspark © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
De noordelijke evenementensector protesteerde vanmiddag vanuit het Stadspark in Groningen en liep daarna een route van vijf kilometer door de binnenstad. Honderden demonstranten kwamen op de actie Unmute Us af, die landelijk gehouden wordt.
De sector demonstreert tegen het coronabeleid van het demissionaire kabinet. In een protestmars met de naam Unmute Us willen ze een signaal afgeven. "Wij zijn er echt zat van. Mensen gaan er echt kapot aan. zzp'ers, muzikanten, aanverwante bedrijven en leveranciers die afhankelijk zijn van de evenementenbranche. En dan zie je wat er in de rest van het land gebeurt met sportevenementen en dergelijke. Het klopt niet meer", zegt medeorganisator Paul Grimmius.
"Maar het is het grotere geluid. Het klopt niet meer. We moeten leren leven met corona. Het is duidelijk dat het virus bij ons blijft en niet weggaat. Dus we moeten beleid gaan maken, waarin wij als cultuursector ook weer mee mogen doen", aldus Grimmius.
Paul Grimmius
Paul Grimmius © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Demonstranten sluiten aan bij de karavaan van acht wagens die met muziek door de binnenstad van Groningen rijden. Onder meer spandoeken met 'enough is enough', 'cultuur (k)ramp' en 'ik wil optreden' komen voorbij.
Grimmius is tevreden over de opkomst, die van tevoren niet helemaal bekend was. "Dat er een einde moet komen aan deze willekeur is nu wel duidelijk. Dit is een serieus tegengeluid en het is tijd voor verandering."
Demonstratie in het Groninger Stadspark
Demonstratie in het Groninger Stadspark © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Eerder deze maand is bekend geworden dat meerdaagse festivals niet door konden gaan tot 20 september. Kleine evenementen met maximaal 750 bezoekers mogen wel doorgaan, maar in de praktijk vallen veel festivals daarbuiten.
De protestmarsen in het hele land zijn een reactie op de nieuwe maatregelen die het kabinet 13 augustus bekendmaakte. Discotheken en nachtclubs moeten tot 1 november dicht blijven.
Naast Groningen is er in Nijmegen, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven gedemonstreerd. In Amsterdam kwamen zo'n 20.000 mensen op de protestmars af. De gemeente riep op niet meer komen, omdat het te druk is.
Noordelijke evenementenbranche loopt protestmars

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.