Alle honden een paspoort vanaf 2020

Alle pups moeten vanaf 2020 een paspoort (Rechten: archief RTV Drenthe)
Alle pups moeten vanaf 2020 een paspoort (Rechten: archief RTV Drenthe)
Vanaf 2020 moet iedere hond een paspoort krijgen. Dat wil minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ze wil met de maatregel misstanden in de hondenhandel aanpakken.
De verplichting geldt voor alle nieuwgeboren pups en geïmporteerde honden. In het paspoort staat onder meer bij welke fokker het dier vandaan komt en welke inentingen het heeft gehad. Volgens Schouten kunnen mensen op die manier zeker weten dat het een hond is uit een betrouwbaar nest.

Niets nieuws onder de zon

Volgens een dierenarts van dierenkliniek de Roldertoren in Rolde wijzigt er voor dierenartsen niet veel met de invoering van de paspoortplicht: "Of we nu een vaccinatieboekje uitschrijven of een paspoort, dat maakt voor ons weinig verschil."
Hondenpaspoorten zijn niet nieuw. De documenten bestaan al geruime tijd. In tegenstelling tot een vaccinatieboekje, kun je met een hondenpaspoort ook de grens over met je hond.

Buitenland

De maatregel is vooral voor honden die uit het buitenland komen. "Op zich een goede ontwikkeling", zegt de dierenarts. Ook qua kosten maakt het weinig verschil: "Afhankelijk van waar een dierenarts de inkoop doet, zal een paspoort, net als een vaccinatieboekje, rond de 7,50 euro kosten."
Minister Schouten zegt dat nog altijd misstanden bij bepaalde fokkers aan het licht komen. "Die in het kader van te veel geld verdienen niet goed met hun honden omgaan. Mijn oproep is dus ook: koop een hond bij een betrouwbare fokker. Als er geen paspoort bijzit dan is er wat aan de hand."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl