Inwoners Gasselte naar rechter om bouw vakantiepark te stoppen

Resort Gasselte
Op de plek moet het resort binnenkort gebouwd worden © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Een groep inwoners van Gasselte stapt naar de Raad van State om de aanleg van een vakantiepark vlakbij natuurplas 't Gasselterveld tegen te houden. De gemeenteraad van Aa en Hunze besloot eind juni dat het resort er mag komen, maar de inwoners zijn het daar niet mee eens.
In hun beroepschrift vragen de elf inwoners, verenigd in de Visiegroep Gasselterveld, de hoogste bestuursrechter om een streep te zetten door het bestemmingsplan en de verleende omgevingsvergunningen.

Vakantiepark

Projectontwikkelaar Mellies Invest uit Assen wil langs de N34 een hotel en zeventig luxe vakantiewoningen bouwen op de locatie van het voormalige Motel Gasselterveld aan de Bosweg. Zestien woningen meer dan in het oude bestemmingsplan waren toegestaan. De bestaande gebouwen op het terrein zijn gesloopt en de ontwikkelaar wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van het vakantiepark.
De Visiegroep Gasselterveld vreest onder meer dat aangrenzende natuurgebieden als het Drouwenerzand en Nationaal Park Drentsche Aa onherstelbare schade oplopen als de bouw doorgaat. Zo zijn er zorgen over de aantasting van de ondergrond en de groep denkt dat daardoor het grondwater verontreinigd kan raken. Ook de verwachte uitstoot van stikstof en aantasting van het leefgebied van beschermde dieren tijdens de bouw zijn voor de inwoners reden om naar de rechter te stappen.

Verkeerschaos

't Gasselterveld is een populaire zwemplas voor inwoners van het gebied en toeristen. Dat bleek de vorige twee jaar wel, toen door het warme weer zo veel mensen kwamen zwemmen dat er verkeerschaos ontstond op de toegangswegen. De aanleg van een groot vakantiepark, zo denkt de groep inwoners, zal alleen maar voor meer verkeersdrukte zorgen rondom hun dorp.
Tegen de aanleg van het vakantiepark is al langer verzet vanuit het dorp. Behalve vrees voor de gevolgen is er ook veel kritiek op de gemeente Aa en Hunze. Die zou te weinig oog hebben voor de zorgen vanuit het dorp, vindt een groep inwoners. Veel ondernemers uit Gasselte kijken daarentegen een stuk positiever naar de ontwikkeling van het resort. Zij hopen op dat de lokale economie erop vooruitgaat als er meer toeristen komen.

Bouw tegenhouden

De groep inwoners wil voorkomen dat Mellies Invest binnenkort al begint met de aanleg van het vakantiepark. Ze heeft de rechter in een voorlopige voorziening gevraagd om de bouw te verbieden totdat de Raad van State uitspraak heeft gedaan. De komende weken moet bekend worden of de rechter met dat verzoek instemt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.