Mogelijk radioactieve straling vrijgekomen bij veenbrand in Meppen

Er wordt onderzocht of er radioactieve straling is vrijgekomen bij de natuurbrand in Meppen (Rechten: Feuerwehr/NOS)
Er wordt onderzocht of er radioactieve straling is vrijgekomen bij de natuurbrand in Meppen (Rechten: Feuerwehr/NOS)
Is er radioactieve straling vrijgekomen bij de veenbrand in Meppen, vlak over de grens bij Emmen? Dat onderzoeken specialisten momenteel.
De Duitse omroep NDR
dat de brandweer ook gaat onderzoeken of er kwik is ontsnapt. De bodem, lucht en het water worden daarom nauwlettend in de gaten gehouden. Tot nu toe verklaarden de brandweer en het district Emsland dat er geen gezondheidsrisico was ontstaan.

Lees meer: ​Natuurbrand houdt Duitse Meppen al twee weken in zijn greep

Wekenlang heeft een ondergrondse veenbrand ter grootte van 1200 hectare in het natuurgebied gewoed. De brand ontstond na een rakettest. Duitse militairen vuurden tijdens een oefening een raket af vanuit een helikopter. Het vuur moest geblust worden door een rupsvoertuig, maar dat kreeg pech. Het vervangende voertuig stond ter reparatie in een werkplaats. Blussen kon dus niet en daardoor kon het smeulende vuur zich verspreiden.
Lees meer: Brandweer maakt vorderingen bij bestrijding veenbrand Meppen
Uranium
Een van de vragen die de specialisten hebben, is of er uranium dragende NAVO-munitie is afgevuurd. "We willen ter plaatse controleren of de hulpdiensten aan straling zijn blootgesteld", laat een woordvoerder van het Duitse leger weten. Naast honderden brandweerlieden waren er ook tweeduizend soldaten op de been om de brand te blussen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl