'Een topsporthal in Emmen is een logische keuze'

Oud-sportjournalist Dick Heuvelman ziet een topsporthal in Emmen wel zitten (Rechten: RTV Drenthe)
Oud-sportjournalist Dick Heuvelman ziet een topsporthal in Emmen wel zitten (Rechten: RTV Drenthe)
Dat Emmen lijkt in te zetten op een topsporthal, verbaast oud-sportverslaggever Dick Heuvelman niet. Sinds jaar en dag volgt hij de sport in Noord-Nederland op de voet. "Emmen is heel sportgezind. De gemeente heeft ambitieuze wethouders", zo laat de sportkenner weten.
Waar Heuvelman zich wel over verbaast, is het geld dat waarschijnlijk voor de topsporthal uitgetrokken wordt. "4,2 miljoen euro? Dat is niet veel, daar kun je niet echt een moderne sporthal van maken. Waar je eerder aan moet denken? Nou, zo’n 20 miljoen als je een volwaardige topsporthal met onder meer vip-boxen en medische ruimtes wil realiseren. Groningen heeft het al een tijd over een topsporthal en daar wordt over een investering van zo'n 25 miljoen euro gesproken, kun je nagaan."

Lees meer: Emmen legt 4,2 miljoen op de plank voor topsporthal

Sportstad Heerenveen dient als voorbeeld, blijkt uit navraag bij mede-initiatiefnemer Drenthe College. Heuvelman vindt dat ambitieus, want dat ziet er goed uit. "Maar," zo zegt hij, "daar wordt vooral getraind door turners. Er wordt niet op internationaal hoog niveau gestreden. Ik denk dat de gemeente eerder naar het Activium in Hoogeveen moet kijken en dat als leidraad gebruiken. Dat is een mooi project geworden waar de inzet ook hoog was."

'Heeft Emmen het geld?'

Volgens Heuvelman is geld een van de belangrijkste dingen om de topsporthal in Emmen een succes te laten worden. "Maar ik weet niet of Emmen dat heeft. Als ik de berichten over Wildlands lees… En als FC Emmen in de eredivisie blijft, dan zal er ook weer geïnvesteerd moeten worden in het stadion. Als ik de gemeente een advies mag meegeven: denk goed na wat je wil met de sporthal en hoeveel geld dat gaat kosten. Er moet een goed verdienmodel komen voor alle partijen."

Lees meer: '​Stadion FC Emmen moet luxer om vaste waarde in de eredivisie te worden'

Dat de nieuwe sporthal, die vlakbij het stadion van FC Emmen moet komen, als uitvalbasis kan dienen voor zowel handbalclubs E&O als Hurry-Up ziet hij wel zitten. "Maar dan moeten die clubs wel meer publiek gaan trekken."

Blamage

Volgens de sportjournalist moet een topsporthal niet alleen geschikt zijn voor sporters, maar moet er meer in gebeuren. "Zo’n sporthal moet het hele jaar draaien. Om dat op te vangen kun je bijvoorbeeld concerten van Jannes of zo organiseren. Zolang er maar betalend volk op afkomt."

Heuvelman, woonachtig in Vries, pleit al een lange tijd voor een topsporthal in de stad Groningen. Dat Emmen misschien eentje eerder krijgt dan de Trots van het Noorden vindt hij een blamage. "Maar het toont de ambitie van Emmen. Of er een overlap dreigt met topsporthallen in de omgeving? Nee, dat denk ik niet, er is nog volop ruimte. Je hebt in Apeldoorn en Heerenveen hallen, maar daar tussen zit dus ruimte. In Groningen zie ik sowieso dat het nog minimaal zes jaar duurt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl