‘Bussen en vrachtwagen kunnen volgend jaar waterstof tanken in Emmen’

Het terrein van de voormalige gaszuiveringsinstallatie, GZI in Emmen, gaat een belangrijke rol spelen in de Noordelijke waterstofeconomie
Het terrein van de voormalige gaszuiveringsinstallatie, GZI in Emmen, gaat een belangrijke rol spelen in de noordelijke waterstofeconomie © RTV Drenthe
Vrachtwagens en bussen, waaronder die van QBuzz, kunnen vanaf volgend jaar waterstof tanken op het GZI Next terrein in Emmen. Shell gaat op het terrein een waterstof-vulpunt bouwen. Voertuigen stoten dankzij deze groene brandstof geen CO2 en fijnstof meer uit.
Dat meldt de Ondernemersvereniging Emmen in een nieuwsbrief.
Dit is een van de plannen voor het voormalige terrein van de gaszuiveringsfabriek langs de N862. Op deze locatie werken overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen samen om een groene energiehub te creëren. De ingrediënten vormen zonne-energie, de komst van een waterfabriek, een groene gasinstallatie en een waterstof-vulpunt.

Pijpleiding Getec

De aanleg van de vulpunt is bedoeld als aanjager voor het gebruik van waterstof. Volgend jaar wordt er ook een nieuwe pijpleiding naar het Getec industriepark in Emmen aangelegd. Deze is bedoeld voor het transport van waterstof.
De pijpleiding stelt Getec in staat om hun aardgasgebruik te verminderen. Op dit moment wordt het bestemmingsplan aangepast en worden de benodigde vergunningen aangevraagd. Als alles volgens plan verloopt, zal de leiding eind volgend jaar gerealiseerd zijn.

Groen gas

Een onderzoek naar de komst van een groen gasinstallatie loopt nog steeds. Een haalbaarheidsonderzoek werd vorig jaar gestart. Groen gas wordt geproduceerd aan de hand van een installatie die onder meer plantaardig afval, mest en over-de-datum-producten omzet.
Hoewel het onderzoek grotendeels is afgerond, wordt er nog extra gekeken naar leverzekerheid, de opslag van natuurlijke meststof dat als restproduct overblijft en de hoeveelheid extra transport die de installatie met zich meebrengt.
Het eerste onderdeel op het GZI Next-terrein, een zonnepark, is inmiddels gerealiseerd. Shell legde bijna 30.000 zonnepanelen aan voor de productie van duurzame elektriciteit. Het park werd in januari geopend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl