Getraumatiseerde militairen vinden thuis in Eelde

Thuisbasis Veteranen in Eelde wordt vandaag officieel geopend. De veteranenopvang voor ex-militairen met PTSS verhuisde in de zomer al naar de nieuwe plek, maar de afgelopen tijd werd er nog flink geklust aan het nieuwe onderkomen. Nu is het zo goed als klaar.
De
moet ook echt een 'thuisbasis' zijn voor de tien tot vijftien veteranen. "Wij proberen samen met de veteranen in alle rust een basis te vormen, om uiteindelijk weer een doel in het leven te krijgen", vertelt Erik Vels. Hij begeleidt samen met twee anderen de ex-militairen. "Dit is een veilige basis voor ze. Omdat we allemaal oud-militairen zijn, is er een nauwe band. Er hoeft niet altijd veel gezegd te worden."

Wat gebeurt er in Eelde?

De veteranen die in Eelde wonen, hebben allemaal een oorlogstrauma. Ze zijn in hun dagelijks leven dusdanig ontspoord, dat ze niet meer op zichzelf kunnen wonen. Vels en z'n collega's proberen ze op allerlei manieren te helpen. "We helpen ze weer een toekomst op te bouwen en om verbroken relaties te herstellen, ook met kinderen."
Resocialisatie is ook een belangrijk thema binnen de opvang. "We begeleiden de veteranen in het dagelijks leven. Voor sommigen is het al een enorme uitdaging om bijvoorbeeld boodschappen te doen of een paspoort te regelen. We helpen ze een nieuwe wereld te openen, zodat het gros weer zelfstandig kan leven", legt Vels uit.

Wat voor zorg verleent Thuisbasis Veteranen?

Thuisbasis Veteranen is een zorgverlener, maar geen behandelaar. "Maar we zijn wel een spin in het web", zegt Vels. "We zien deze veteranen dag in, dag uit. Dus we zien ook de effecten van een behandeldag bij bijvoorbeeld de GGZ. Die feedback geven we dan weer aan de behandelaars. Autoriteiten hebben niet altijd een goed beeld van wat er in de hoofden van deze veteranen speelt. We proberen dit zwarte gat op te vullen."
Volgens Vels is deze opvang uniek in Nederland. "Je hebt wel crisisopvang op andere plekken, maar niet in deze vorm."

Hoe komen veteranen terecht in de opvang?

Volgens Vels komen de veteranen op allerlei manieren bij de opvang terecht. "Een deel komt hier via de politie", vertelt hij. "Soms gaat het om iemand die al een tijdje in beeld is, of wanneer er een incident is geweest." Maar ook vanuit defensie wordt er soms bij Vels aangeklopt. "Defensie doet ook wel aan maatschappelijk werk. Soms melden mensen zich ook via Facebook. En gemeentes melden zich ook. Soms loopt men vast op een gezinssituatie en dan blijkt de vader bijvoorbeeld een veteraan te zijn."
Zo'n stap zetten doe je niet zomaar. "Er is best wat schaamte bij sommige veteranen. Eerst kon je de hele wereld aan, nu kun je niet eens boodschappen doen. Die schaamte is zó onterecht. Maar deze mensen hebben het gevoel dat er geen plaats voor ze is."

Hoe lang bestaat deze opvang al?

De opvang zat eerst in Assen en heette toen nog De Compound. "In 2013 kwamen de eerste veteranen bij ons in beeld", weet Vels nog. "In eerste instantie hielpen we wat op verzoek. Maar in december van dat jaar begonnen we 'echt' met de opvang aan de Stationsstraat. We merkten dat er behoefte was vanuit deze doelgroep. Wij, als ex-militairen, stellen geen 'domme' vragen. En de veteranen kunnen hier gewoon zichzelf zijn."
Twee jaar geleden kwam De Compound in het nieuws, omdat elf veteranen op straat dreigden te belanden door financieel gesteggel met overheden. Die problemen zijn inmiddels achter de rug, zeker nu steeds meer partijen het belang van de opvang erkennen.
Met de verhuizing naar Eelde keert de rust terug. "In tegenstelling tot in Assen, zit je hier niet op elkaars lip. Iedereen kan z'n ding doen. Er is heel veel ruimte." Maar ook in Eelde zijn er heus weleens wat spanningen. "Bijvoorbeeld over de afwas. Wat dat betreft is het net een normaal huishouden", lacht Vels.
RTV Drenthe besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan de veteranenopvang in Eelde. Twee veteranen met PTSS vertellen ons later deze dag hun aangrijpende verhaal.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.