Drenthe Toen #5: Kanonskogel van de Bargerschans en onzichtbaar erfgoed

'Bommen' Bennie Maatje uit Erica vond een kanonskogel in zijn tuin. Het ding is waarschijnlijk afkomstig van verdedigingswerk de 'Bargerschans'. Verder horen we Paul Brood over het 'onzichtbare Drentse erfgoed', gaan we weer langs de grens met Herr Doktor Andreas Eiynck en horen we Drenten die getuige waren van de val van de Berlijnse Muur.
Deze Drenthe Toen-podcast is wat korter dan je van ons gewend bent. Dat komt door de live-uitzending van Radio Westerbork. Ook die uitzending kun je volgende week terugluisteren als podcast.
1.26 - Paul Brood over onzichtbaar erfgoed.
5.12 - 'Bommen' Bennie Maatje uit Erica vond een kanonskogel in de tuin. Na onderzoek blijkt het om een eeuwenoud exemplaar te gaan dat vermoedelijk afkomstig is van de 'Bargerschans'.
12.23 - Bij de restauratie van een koets van museumboerderij de Karstenhoeve in Ruinerwold is een bijzonder briefje opgedoken. Directeur Petra Nieuwenhuis vertelt over de betekenis van het briefje.
15.47 - In een krant uit 1911 leest Aaldert Oosterhuis een artikel over het Sint Antoniusgilde in Dwingeloo. En dat gilde bestaat nog steeds.
18.42 - Meer dan tachtig boô-en waren er vroeger in het grensgebied bij Schoonebeek. Herr Doktor Andreas Eiynck vertelt over de Wilms boô.
22.37 - Een Drentse schoolklas was samen met hun Duits-leraar Bert Prins getuige van de val van de Muur in Berlijn. Zij vertellen over die bijzondere ervaring.
25.14 - In het boek 'Jeugdherinneringen' schreef Wiebe Kruijer 300 pagina's vol verhalen over zijn jeugd. Robbert Oosting draagt voor uit het werk van Kruijer.

Gasten

Paul Brood - historicus
'Bommen' Bennie Maatje - vond een kanonskogel in zijn tuin
Petra Nieuwenhuis - directeur van de Karstenhoeve
Herr Doktor Andreas Eiynck - directeur van het Eemsland Museum in Lingen
Bert Prins - getuige van de val van de Muur

Presentatie

Sophie Timmer

Abonneer je op deze podcast

De podcast van Drenthe Toen is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

Andere podcasts

Genoten van Drenthe Toen? Abonneer je ook op onze Drenthe Sportcast over de (amateur)sport in Drenthe, en op Cassata, onze podcast over de politiek en actuele discussies in onze provincie. Tot slot hebben we DrentheDoc waarin we mooie (oude) radioreportages en -documentaires opnieuw beschikbaar maken, maar nu als podcast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl