Ruim 500 Q-koortspatiënten kloppen aan om geld

Drie Drentse geitenboerderijen raakten besmet met Q-koorts (Rechten: archief RTV Drenthe)
Drie Drentse geitenboerderijen raakten besmet met Q-koorts (Rechten: archief RTV Drenthe)
Binnen een week hebben ruim vijfhonderd slachtoffers van de Q-koorts aanspraak gemaakt op geld uit het potje dat het kabinet voor hen heeft vrijgemaakt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het kan strikt genomen betekenen dat het geld al voor de helft op is.

Drie Drentse bedrijven

Patiënten die tussen januari 2007 en december 2011 Q-koorts opliepen, kunnen sinds vorige week maandag een aanvraag indienen voor een schadevergoeding. Bij drie Drentse geitenboeren werd in die periode ook Q-koorts ontdekt. Meerdere mensen in onze provincie raakten besmet.
In heel Nederlands ging het om ruim 4.000, van wie er ruim zeventig overleden.

15.000 euro

Een aanvrager kan maximaal 15.000 euro tegemoetzien. Er is in totaal 14,5 miljoen beschikbaar. Mensen die nu nog ziekteverschijnselen hebben of nabestaanden van mensen die aan de ziekte overleden, kunnen zich tot eind januari aanmelden.
De Q-koorts, die door een bacterie van dier op mens wordt overgedragen, brak in 2007 uit op een geitenboerderij in het Brabantse Herpen. De ziekte verspreidde zich vervolgens snel over het land.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl