Stichting tegen gaswinning in Drenthe protesteert in Noordwolde

Put NAM gaswinningslocatie Witten
De gaswinningsputten in Witten zijn onderdeel van het winningsplan Westerveld © RTV Drenthe / Petra Wijnsema
Stichting GAS DrOvF (Drenthe, Overijssel, Friesland) protesteert volgende week in Noordwolde tegen de gaswinning rondom kwetsbare natuur en historische werelderfgoedomgeving. Er staan nieuwe gasboringen gepland, maar daar zit de stichting niet op te wachten.
Zo stellen zij dat de overheid en gaswinningsbedrijven met oogkleppen op doorgaan met boren. "Ondanks alle bekende ellende van materiële en immateriële aard, die gaswinning op het land veroorzaakt", merkt de stichting op.
Stichting GasDrOvF zegt er te zijn voor iedereen die zich zorgen maakt over gaswinning in Zuidwest-Drenthe, Noordwest -Overijssel en Zuidoost-Friesland. Ze streven naar het verwerven van kennis, het geven van voorlichting en het bouwen van een sterk netwerk om letterlijk tegengas te kunnen geven in de gemeenten Westerveld, Steenwijkerland en Weststellingwerf.

Estafetteactie

Volgens de stichting is de invloed van inwoners op de besluitvorming namelijk een 'wassen neus' en dus moet het roer radicaal om. "Dat is wat we willen laten zien bij recreatieterrein Spokesplas in Noordwolde, waar het protest plaats gaat vinden."
Het protest van maandag is het begin van een estafetteactie, die in de drie provincies waar naar gas wordt geboord, wordt gehouden.

'Niet te vergelijken met Groningen'

De genoemde locaties vallen onder het werkgebied van het energiebedrijf Vermilion. Woordvoerder Hidde Baars van het bedrijf zegt de zorgen te begrijpen. "We zijn voor een dialoog en ik begrijp dat de mensen die er wonen, zorgen hebben. Maar gelukkig zijn er geen grote gevolgen te verwachten zoals in Groningen", legt hij uit. Volgens hem relateren veel mensen gaswinning aan de problemen in Groningen. "Wij hebben kleinere velden, echt vele, vele malen kleiner dan in Groningen. En de schade zoals die ontstaan is in Groningen, is bij ons dus absoluut onmogelijk. Ja, er kan een trilling ontstaan, maar die kans maken we zo klein mogelijk door de productie te beperken en langzaam het gas aan de bodem te onttrekken."
En als er toch iets gebeurt, heeft het bedrijf volgens Baars een goed schadeprotocol. Toch denkt hij dat de omgekeerde bewijslast zoals die in Groningen geldt, niet kan worden toegepast op de gebieden waar Vermilion werkzaam is. " Ik begrijp dat mensen dat willen, maar nogmaals de situatie in Groningen is niet te vergelijken met die van ons. In Groningen is veel mis gegaan, daarom geldt daar een uitzonderlijke situatie. En een uitzonderlijke situatie vraagt om uitzonderlijke maatregelen. Die kan je niet 1-op-1 op onze situatie plakken."

Geen nulmeting

Ook wil Vermilion geen nulmetingen meer uitvoeren. "Daar zijn we mee gestopt, want die zijn niet effectief", zegt Baars. "Die moet je dan in ieder gebouw doen en ook elk half jaar herhalen. Dat is niet te doen en kost enorm veel geld. Dat is proportioneel zo'n grote maatregel, dat is niet haalbaar." Daarnaast vinden volgens Baars ook de 'technische commissie bodemdaling' en andere betrokkenen het geen goed idee. Wel heeft Vermilion samen met het KNMI meetnetten opgezet die alle trillingen registrerend. "Eventuele bodemdalingen meten we dus ook heel nauwkeurig. Daar zijn we op voorbereid."

Wantrouwen

Toch is er wantrouwen over de manier van werken van Vermilion en de NAM. Volgens Baars is het bedrijf voor openheid en wordt iedereen zoveel mogelijk op de hoogte gehouden. "We zijn er niet op uit om de bodem leeg te roven, ten koste van de natuur of de mensen die er wonen. Dan zijn we ook wel heel snel door het vertrouwen heen en dat is in niemands belang."
Ook wordt Vermilion ervan beschuldigd dat het bedrijf vanuit de ene put in de andere put boort en putten versneld leeghaalt. Dat is volgens Baars niet aan de orde. "We halen niets versneld leeg. De verwachting is dat de velden in de periode tussen 2050 en 2060 leeg zijn. Daar houden we ons ook aan", zegt hij. Ook dat heeft volgens de woordvoerder te maken met vertrouwen. "Ook er meer uit halen dan toegestaan, is niet van toepassing. We houden ons aan de vergunningen. Anders verliezen we het vertrouwen en dat is het laatste wat we willen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl