Radio Westerbork #1: Tweede generatie slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

Radio Westerbork komt eens per maand live vanonder de overkapping van de commandantswoning op het kampterrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In deze eerste aflevering horen we een vrouw wiens ouders de oorlog overleefden door onder te duiken, maar bijna alle andere familieleden werden vermoord. Ook is conservator Guido Abuys van het herinneringscentrum te gast. Hij interviewde honderden ooggetuigen. En we horen Sam Saptenno die naar Woonoord Schattenberg kwam. Westerbork dus.
1.01
- Guido Abuys interviewde honderden ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Hij is net terug uit Israël waar hij ook sprak met getuigen. Abuys vertelt over de persoonlijke verhalen die hij daardoor te horen krijgt. Abuys vertelt door de hele uitzending heen meer over zijn ervaringen en de verhalen van ooggetuigen.

8.08
- Sam Saptenno kwam als 10-jarige jongen naar Westerbork. Hij kwam te wonen in Woonoord Schattenberg, waar de beladenheid van het terrein in eerste instantie eigenlijk aan hem voorbij ging.

21.45
- Aandacht voor een zogenoemd tweede generatie oorlogsslachtoffer wiens ouders moesten onderduiken. Zij vertelt het verhaal van haar familie.

31.48
- Schrijver, journalist en programmamaker Ad van Liempt vertelt in zijn column over Albert Konrad Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork.

Gasten

Sam Saptenno - woonde in Woonoord Schattenberg
Guido Abuys - conservator van Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Ad van Liempt - schrijver, journalist en programmamaker

Presentatie

Sophie Timmer

Abonneer je op deze podcast

De podcast van Drenthe Toen is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

Andere podcasts

Genoten van Drenthe Toen? Abonneer je ook op onze Drenthe Sportcast over de (amateur)sport in Drenthe, en op Cassata, onze podcast over de politiek en actuele discussies in onze provincie. Tot slot hebben we DrentheDoc waarin we mooie (oude) radioreportages en -documentaires opnieuw beschikbaar maken, maar nu als podcast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl