Voormalig officier van justitie wordt gehoord in zaak Gees

De vier verdachten tijdens de behandeling van de zaak in Assen (tekening: Annet Zuurveen)
De vier verdachten tijdens de behandeling van de zaak in Assen (tekening: Annet Zuurveen)
Het gerechtshof in Leeuwarden wil voormalig officier van justitie Agnes de Vries horen in de zaak Gees. De zaak draait om een dodelijke woningoverval in Gees. Koert Elders (69) kwam daarbij om het leven.
De voormalig officier ligt onder vuur, omdat zij een valse verklaring zou hebben toegevoegd aan het dossier. De Vries is nu advocaat-generaal bij het Openbaar Ministerie in Leeuwarden. De Rijksrecherche doet op dit moment onderzoek naar de gebeurtenissen. Het onderzoek moet in december klaar zijn.
In de zaak staan vier mannen terecht, die worden verdacht van een gewelddadige roofoverval in Gees. Koert Elders overleed nadat hij door de daders werd vastgebonden en zwaar mishandeld. Zijn vriendin werd bedreigd met een vuurwapen moest de kluizen open maken. De verdachten gingen ervandoor met geld en sieraden.

Lees meer: Verdachte dodelijke woningoverval Gees gaat vrijuit

De straffen vielen afgelopen maart fors lager uit, omdat het Openbaar Ministerie een valse verklaring had toegevoeg aan het dossier. "Er is inbreuk gedaan op de gang van de rechtsorde en dat schaadt het vertrouwen", aldus de rechter destijds.
Hoofdverdachten Abdelhak B. (29) en Anouar K. (27) kregen twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd. Tegen hen was vijftien jaar geëist. Yero V. (23) werd veroordeeld tot zes jaar, tegen hem was dertien jaar geëist. Verdachte Fidan J. (26) ging vrijuit omdat de rechter het OM niet ontvankelijk verklaarde.

Regiezitting

Beide hoofdverdachten ontkenden ook vandaag opnieuw alle betrokkenheid bij de roofoverval tijdens een zogenaamde regiezitting in de zaak. Het Openbaar Ministerie en de advocaten van de verdachten konden daar hun onderzoekswensen kenbaar maken.
Het OM wil dat Abdelhak B. opnieuw psychisch wordt onderzocht door het Pieter Baan Centrum. Daar loopt op dit moment een proef waarbij ook verdachten die niet meewerken aan het onderzoek TBS opgelegd kunnen krijgen. Volgens het OM is TBS voor B. op zijn plaats, omdat hij een flink strafblad heeft. Hij werd eerder veroordeeld voor een woningoverval in Rotterdam.
De eis van het OM kwam voor advocaat Nico Meijering onverwacht en hij vindt dat een nieuw onderzoek door het Pieter Baan Centrum het hof moet worden afgewezen. Abedelhak B. wil graag een uitgebreidere verklaring afleggen bij de politie over de gebeurtenissen.
Wieteke Brummen, de advocaat van Anouar K., heeft twijfels over het bewijs tegen haar cliënt. Op de plaats van het misdrijf is DNA gevonden van K., maar hij zegt daar nooit geweest te zijn. De sporen zouden via kleding die een mede-verdachte droeg in Gees terecht zijn gekomen. De advocaat wil dat een Zwitserse deskundige de zaak bekijkt.
De advocaten vragen verder inzage in interne stukken van het Openbaar Ministerie. De advocaat-generaal ziet dat niet zitten, mede omdat de betrokken agenten al verklaringen hebben afgelegd. Het hof besluit op 25 oktober of de verzoeken worden toegewezen.

Valse verklaring

De verklaring van de buurvrouw van een kennis van een van de verdachten speelt een grote rol in de zaak. Zij legde bij de politie als getuige een verklaring af, waarin ze aantoonbaar zou hebben gelogen. De vrouw kreeg van de politie de toezegging dat haar verklaring niet in het dossier zou komen.

Lees meer: Advocaten zaak ‘Gees’ doen aangifte tegen officieren van justitie

De agenten moesten de verklaring van de officier van justitie toch toevoegen aan het dossier. In het proces-verbaal hebben ze toen gezet dat het verhoor per ongeluk niet is opgenomen. Ook klopten de plaats en de datum waarop het verhoor zou zijn afgenomen niet, terwijl de beide agenten het proces-verbaal wél hebben ondertekend.
Zowel de verdachten als het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Assen. Het Openbaar Ministerie gaf toe dat er fouten zijn gemaakt en betreurt de gang van zaken, maar zegt dat het niet de bedoeling was om de rechtbank op het verkeerde been te zetten.
Advocaten Jacqueline Kuijper en Wieteke Drummen uit Amsterdam hebben aangifte gedaan tegen twee officieren van justitie en drie politieagenten. Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland onderzoekt de zaak en laat weten dat de rijksrecherche nog een aantal getuigen wil spreken.
Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk behandeld wordt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl