Gothic rockband Blackbriar uit Assen wint Drentse Talentprijs Cultuur

Blackbriar
Blackbriar met de gewonnen cheque en het kunstwerk van Els Mondt © RTV Drenthe / Margriet Benak
De gothic rockband Blackbriar uit Assen heeft de Drentse Talentprijs Cultuur van 2021 gewonnen. De bandleden kregen de prijs zojuist uitgereikt in het openluchttheater Tivoli in het Asserbos. De prijs bestaat uit 2.500 euro en een kunstwerk.
Blackbriar was één van de drie genomineerden, die eerder dit jaar voor deze cultuurprijs waren voorgedragen door de Stichting Kunst & Cultuur. Er waren dit jaar maar liefst 161 inzendingen voor de Talentprijs.
De culturele prijs is in 2010 in het leven geroepen om meer aandacht te geven aan jong talent in Drenthe. Belangrijkste criterium is dat de kandidaten in het voorgaande jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Debuutalbum via crowdfunding

Voor Blackbriar is die bijzondere prestatie vooral het debuutalbum, dat dit voorjaar is uitgekomen. De band timmert al jaren aan de weg, en brengt in eigen beheer nummers en video's uit, die wereldwijd miljoenen kijkers trekken. Vorig jaar zette de band een crowdfundingsactie op, om de opname van haar debuutalbum te bekostigen. Binnen één dag werd het streefbedrag van 25.000 euro opgehaald, en daarna liep het bedrag zelfs op tot 70.000 euro.
De jury noemt het 'ontzettend knap' wat de zeskoppige band het afgelopen jaar gedaan heeft. "Wat ze op eigen kracht en in hun eigen tempo bereikt hebben is bijzonder en oogst veel bewondering."

Vanuit Drenthe de wereld veroveren

Volgens de jury zijn de muziekclips van Blackbriar 'indrukwekkend' en 'een feest om naar te kijken'. "De do-it-yourself groep is daarbij ook een echte Drentse band. Ze promoten de provincie door in hun clips het mysterieuze Drentse landschap een rol te geven, en te laten zien dat je ook vanuit Drenthe de wereld kunt veroveren."
Blackbriar-drummer René Boxem noemt de prijs 'te gek, en een enorme eer'. "En nu gewoon hard doorwerken, en zorgen dat we onze talenten nog verder kunnen ontwikkelen. Dat zal wel lukken met deze fantastische prijs als stimulans."
(verhaal gaat verder onder de video)
Gothic rockband Blackbriar uit Assen wint Drentse Talentprijs Cultuur

Muziekvideo over Meisje van Yde

En de Asser band heeft ook al een bestemming voor het geldbedrag van 2.500 euro, vertelt zangeres Zora Cock. "Ik heb een nieuw liedje geschreven, dat gaat over het meisje van Yde. Daar heb ik bepaalde ideeën bij voor een muziekvideo." Het veenlijk als mystiek onderwerp, past volgens de bandleden uitstekend bij hun dromerige en mystieke genre. "En met dit extra budget kunnen we de video nog mooier maken, en het verhaal goed overbrengen vanuit het perspectief van het meisje van Yde, over wat er volgens haar gebeurd is. Ja, ik heb er zin in", aldus Boxem.

Op hoofdpodium Lowlands?

En er is nog een wens: 'Spelen op Lowlands', riep Boxem meteen in zijn eerste reactie op het podium, zodra hij met de bandleden de prijs in ontvangst nam. "Ach ja, dat is meer als grap bedoeld. Ik hoorde van de prijswinnaar van vorig jaar (celliste Mare Keja, red.) de anekdote dat ze meteen had geroepen dat ze graag eens in het Concertgebouw in Amsterdam wilde staan. En dat is haar gelukt. Een paar dagen later is ze benaderd ervoor. Dus ik zei achter de schermen: als we winnen, help me eraan herinneren dat ik roep dat we op Lowlands op het hoofdpodium willen spelen. Blijkbaar werkt dat", lacht Boxem.
In elk geval gaat cultuurgedeputeerde Cees Bijl zijn best doen voor Blackbriar, dat ze volgend jaar geprogrammeerd worden op het Hello Festival in Emmen. "Ja, ik heb het hem ook horen zeggen. We gaan zien wat er van terecht komt. Maar belofte maakt schuld zeg ik altijd", aldus de drummer.

Twee andere genomineerden

De andere twee genomineerden die in de race waren voor de Talentprijs Cultuur waren beeldend kunstenaar Ilana de Boer (26) uit Assen en dichter Iduna Paalman (30) uit Rolde.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Talentprijs Ilana de Boer
Beeldend kunstenaar Ilana de Boer kreeg als genomineerde ook een cheque van juryvoorzitter Mieke Damsma © RTV Drenthe / Margriet Benak
Ilana de Boer won vorig jaar de titel Amateurkunstenaar van Drenthe. De Assense schildert en maakt beelden. Iduna Paalman sleepte met haar gedichtenbundel 'De grom uit de hond halen' vorig jaar nog de Poëziedebuutprijs in de wacht. De Volkskrant riep haar in 2019 al uit tot literatuurtalent van het jaar. Beide winnen als genomineerden een geldprijs van 500 euro.
Iduna Paalman Talentprijs
Dichter Iduna Paalman krijgt 500 euro als genomineerde voor de Talentprijs Cultuur © RTV Drenthe / Margriet Benak

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl