Bruiloftsgasten veroorzaken ontruiming wijkcentrum in Assen

Manager Arie Kant van 't Markehuus schrok zich rot na het zien van het aantal bruiloftsgasten
Manager Arie Kant van 't Markehuus schrok van veel te veel bruiloftsgasten © RTV Drenthe/Esmée Söllner
Een bruiloft mag, maar wel binnen de huidige coronamaatregelen. Zich aan die regels houden vonden een bruid en bruidegom, die een zaal in 't Markehuus in Assen hadden gehuurd, wel heel lastig. Manager Arie Kant van het wijkcentrum in Peelo schrok zich kapot toen hij de zaal binnen kwam lopen. Er waren veel te veel gasten. Hij verzocht ze vriendelijk om te vertrekken. Maar die gingen daar niet mee akkoord, waarop Kant de politie inschakelde.
"We hadden duidelijke afspraken gemaakt: Vijftig personen en niet meer. Meer mag ik volgens de coronaregels niet in de zaal toelaten. Toen ik terugkwam stonden er ineens 95 stoelen", vertelt de aangeslagen Kant. Volgens de gasten konden ze met de extra stoelen ertussen de coronamaatregelen makkelijker naleven. Bruidspaar en aanhang zouden zelf opletten dat alles keurig volgens de regels zou gaan.

'Hele volksstammen kwamen binnen'

Maar het ging mis bij het verzamelen van alle gasten. "In de ontmoetingsruimte stond al ruim zeventig man, en toen bleek dat de zaal ook nog gevuld was met mensen. Dat waren er geen vijftig, maar minstens honderd, als het er al niet meer waren. Hele volksstammen kwamen binnen, en de gasten bleven maar binnenstromen", vertelt Kant.
De manager van het wijkcentrum stond er versteld van. Het ergste was volgens hem nog, dat de gasten allemaal ook echt bleken uitgenodigd. Want de meesten waren gekleed in traditionele klederdracht. "Ze wisten vooraf gewoon al dat er meer dan vijftig personen zouden komen."

Niet zonder slag of stoot

Kant ging het gesprek aan met het feestelijke paar. Dat meldde dat er drie uur later nog maar vijftig gasten over zouden zijn. "Onverantwoord", volgens Kant en hij schakelde de politie in. Dat ging niet zonder slag of stoot.
"Er waren geen vechtpartijen, maar ze waren niet blij en dat is nog zacht uitgedrukt." Nadat de gasten op de hoogte waren gebracht dat Kant de politie had ingelicht, kwamen ze met geld over de brug. "Ze vroegen doodleuk of ik nog extra geld wilde. Het gaat niet om het geld legde ik uit. Mijn vertrouwen is geschaad en daarom gaan we helemaal niet meer verder."

'Of ze de geluidsinstallatie konden huren'

Het hele pand is uiteindelijk ontruimd en alle gasten hadden zich verzameld op het plein voor 't Markehuus. In plaats van dat ze rustig naar huis vertrokken, gingen ze op zoek naar een alternatieve locatie, om het huwelijksfeest voort te kunnen zetten. "Ze vroegen aan mij of ik nog een andere plek wist waar ze een feestje konden houden. Het was zelfs zo erg, dat ze mijn geluidsinstallatie ook wel wilden huren, zodat die mee kon naar de nieuwe locatie."
Nog diezelfde avond is er aangifte gedaan. Het Team Handhaving is nog langs geweest, en daarover ontstond verwarring. Die dachten dat er door de politie was geconstateerd dat er veel te veel personen aanwezig waren in het pand. Zij vertelden Kant dat hij de volgende dag kon rekenen op een brief met een bestuurlijke dwangmaatregel. En dat terwijl de manager van 't Markehuus zelf de politie had gealarmeerd.
Uiteindelijk is de situatie opgehelderd. "Ik heb contact gehad met de gemeente en met de handhavers. Die zijn er intern mee aan de slag gegaan. De bestuurlijke maatregel is weer kwijtgescholden. Volgens de gemeente Assen zijn er verder geen gevolgen meer voor het wijkcentrum."

Gemeente: 'Waardering voor het management'

Bij de gemeente Assen zijn ze op de hoogte van de gebeurtenissen: "Nadat de beheerder de gasten heeft aangesproken op de regels die overtreden werden, is hij zelf in actie gekomen. Wij waarderen het zeer dat hijzelf het initiatief heeft genomen om de politie in te schakelen. Hij heeft zelf als eerste zijn verantwoording genomen en dat stellen wij als gemeente zeer op prijs."
Met Kant is verder alles goed. Hij is alleen erg geschrokken van de situatie: "Wat mij is overkomen zondagavond ga ik niet snel meer vergeten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl