Stichting Keelbos vecht sluiting parkeerplaats bij ontmoetingsplaats Drouwenermond aan

Visvijver Drouwenermond
De parkeerplaatsen bij de dichtere bebossing moet weer open, vindt stichting Platform Keelbos. © Persbureau Drenthe / Herman van Oost
De Stichting Platform Keelbos 2.0 vecht de sluiting van de parkeerplaats bij de visvijver van Drouwenermond aan. De belangenorganisatie voor homo-ontmoetingsplaatsen stapt daarom in september opnieuw naar de rechter.
De gemeente Borger-Odoorn verbood in juni voor motorvoertuigen te rijden langs een doodlopend stuk weg naast de visvijver. Precies langs het deel dat gebruikt wordt als homo-ontmoetingsplaats, aldus Hans Scheffer Emmelkamp van Keelbos.
"De bosschages zijn daar wat breder dan die langs het wegdeel voor het verbodsbord. Maar daar is het groen een stuk dunner. Je loopt elkaar al snel voor de voeten. De situatie is nu behoorlijk vervelend."
De gemeente voerde onder meer de storting van afval als een van de redenen van het besluit. De stichting denkt echter dat het verbod vooral bedoeld is om homo's te ontmoedigen deze plek te bezoeken.

Discreet

Volgens Scheffer Emmelkamp buigt de gemeente het oor te veel naar de vissers, die volgens hem de plas exclusief willen gebruiken. "Maar het terrein is aangewezen als een recreatiegebied. En wij recreëren daar ook."
Bovendien is er pas sprake van het schenden van de eerbaarheid als de activiteiten zichtbaar zijn vanaf de open weg, vervolgt hij. "Wij doen alles echter discreet in de groenbeschutting. We voldoen aan alle voorwaarden."
Visvijver Drouwenermond
Het gedeelte van de weg dat is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer © Van Oost Media

Slagboom

Al eerder werd er een slagboom over de weg geplaatst. "Binnen een week was die doormidden gezaagd. Daarna volgde er eentje van ijzer. Die heeft het een jaartje volgehouden." Tot slot kwam het verbod 'om de hoek kijken'.
Keelbos vocht dit besluit bij de gemeentelijke bezwarencommissie aan, maar deze beschouwde Keelbos als een niet-belanghebbende partij. "Dat besluit hebben we aangevochten bij de rechter en die heeft ons in het gelijk gesteld.
Daarna werd Borger-Odoorn opgedragen met een nieuw besluit te komen. Dat deed de gemeente. Begin augustus verklaarden zij het bezwaar van Keelbos ontvankelijk, maar ongegrond.

Opnieuw naar de rechter

De belangenorganisatie stapt daarom opnieuw naar de rechter. Voor 13 september moeten de papieren bij de rechtbank zijn aangeleverd. Op wat schaafwerk na, is dat zo goed als gepiept. Voordat het echter tot een zitting komt, is er wel een half jaar voorbij, schat Scheffer Emmelkamp. Drouwenermond wordt tot die tijd niet gemeden. "Er wordt nog steeds gebruik van gemaakt, alleen wel minder."

Kibbelkoele

Keelbos vecht op meer fronten tegen afgesloten parkeerplaatsen. De stichting stapte onlangs naar de Raad van State om de gemeente Coevorden ertoe te bewegen de afgesloten parkeerplaatsen bij de Kibbelkoele weer open te stellen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.