Politiek Hoogeveen reageert op ijsbaansoap: 'Wat een toestand, hè?'

Politici in Hoogeveen laten hun licht schijnen op de situatie rond de ijsbaan in de gemeente (Rechten: RTV Drenthe)
Politici in Hoogeveen laten hun licht schijnen op de situatie rond de ijsbaan in de gemeente (Rechten: RTV Drenthe)
Nu de gemeente Hoogeveen heeft aangegeven uitstel te willen hebben voor het realiseren van de ijsbaan, dient zich er een nieuw hoofdstuk aan rondom het project. Want wat gaat er gebeuren: wordt de deadline verschoven of kan de gemeente nu fluiten naar de vijf miljoen euro subsidie, waardoor de stekker eruit gaat? Politici reageren op de ontwikkelingen.
Gemeentebelangen Hoogeveen: 'Die vijf miljoen is echt nodig'

Fractievoorzitter Jacob van der Heide van Gemeentebelangen Hoogeveen baalt van het nieuws. "Die vijf miljoen euro van de provincie hebben we echt nodig", zo geeft hij te kennen. "We vinden het jammer dat de Staten die niet lijken te willen verstrekken. We snappen wethouder Erwin Slomp ook nog wel als hij zegt 'stekker eruit zonder die miljoenen."

Lees meer: Gedeputeerde Staten: Geen uitstel voor ijsbaan Hoogeveen

De plannen zijn volgens Van der Heide nog te redden, als Provinciale Staten die vijf miljoen alsnog toekennen. "Dit plan is een fantastische kans. Maar ik merk wel dat inmiddels het draagvlak voor de ijsbaan langzaamaan aan het verschuiven is binnen politiek Hoogeveen."

VVD: Zonder provinciale subsidie geen ijsbaan

Het bouwen van een kunstijsbaan zonder provinciale subsidie, is voor de VVD geen optie. "We hopen dat Provinciale Staten gauw duidelijkheid geeft, voor onze fractie kan het plan alleen doorgaan met de Provinciale subsidie, zegt raadslid Mark Strolenberg.

PvdA: 'Wat een toestand, hè?'

Inge Oosting, fractievoorzitter van PvdA Hoogeveen, is kritisch. "Het is wel een toestand, hè?", zegt ze. "Wij zijn gisteren tussen vijf en zeven uur geïnformeerd. Uit die gegevens vraag ik me af of het project ooit wel echt onder controle is geweest."

Lees meer: Tijdlijn: De Drentse IJsbaanoorlog tot nu toe

De PvdA is altijd kritisch geweest over de plannen, geeft Oosting aan. De fractievoorzitter vraagt zich hardop af wanneer het college van B en W op de hoogte was van dat de deadline niet meer gehaald kon worden. "Als we terugrekenen dan lijkt dat rond medio september te zijn. Op 9 oktober zijn wij geïnformeerd. Dat had wat ons betreft direct gemeld mogen worden."
Nu de vijf miljoen euro van de provincie serieus op de tocht staat, is de PvdA nog meer tegen de gemeentelijke investeringen voor de ijsbaan.

Gezond verstand

"Het getuigt van gezond verstand dat er gevraagd is om uitstel", stelt Erik-Jan Kreuze, fractievoorzitter van CDA. "Het plan dat er eerder lag, is onhaalbaar; zowel door de markt als de ambitie."
Verder geeft hij aan een dubbel gevoel te hebben over de situatie. "Aan de ene kant waren de subsidievoorwaarden natuurlijk duidelijk. Aan de andere kant willen we dit goed aanpakken en aan de duurzaamheidsdoelstelling voldoen, en dat vergt zorgvuldigheid. Met de ijsbaan willen we een steentje bijdragen aan deze florerende provincie."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl