Op pad in de Drentse natuur: het Doldersummerveld

In het Doldersummerveld leven veel verschillende soorten planten en dieren (Rechten: Free Nature Images/Hans Dekker)
In het Doldersummerveld leven veel verschillende soorten planten en dieren (Rechten: Free Nature Images/Hans Dekker)
Het Doldersummerveld is een vochtig heidegebied van ruim 400 hectare ten noorden van Doldersum. Het is onderdeel van het Nationaal Park Drents-Friese Wold en eigendom van Het Drentse Landschap.
Schapen begrazen het gebied en zorgen er zo voor dat de heide behouden blijft. In de voormalige schaapskooi aan de Huenderweg is een informatiecentrum geopend.

Rijk natuurgebied

In dit natuurgebied komen erg veel verschillende soorten planten en dieren voor, waaronder zeer zeldzame exemplaren. Zo leven hier 111 broedvogels waaronder bedreigde soorten zoals de kwartel, de patrijs, de gele kwik­staart en de rood­borsttapuit.
Zeldzame vlinders die hier rondfladderen, zijn de kommavlinder, het gentiaanblauwtje en de bruine vuurvlinder. Andere bijzondere bewoners zijn planten zoals het heidekartelblad, klokjesgentiaan en blauwe zegge, en de ringslang.

Kleurige vlakte

In het gebied staat een uitkijktoren, bekend als de 'Poolse' uitkijktoren. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over het natuurgebied. In de zomer kijk je uit over een gele vlakte. Dan bloeit namelijk de beenbreek, een zeldzame plant die hier juist heel veel voorkomt. In het najaar kleurt de vlakte paars dankzij de struikheide die in bloei staat.

Oorlogsmonument

Aan de Huenderweg tussen Doldersum en Wateren staat het oorlogsmonument Doldersummerveld. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, toen dit gebied nog bos was, verschuilden 21 mannen zich hier nadat ze ontsnapten uit een werkkamp. De Duitsers ontdekten een van de schuilplaatsen en zes mannen werden ter plekke neergeschoten.

Heidebrand

Afgelopen augustus woedde er een grote heidebrand in het Doldersummerveld. Meerdere brandweerkorpsen hebben, met hulp van boeren uit de omgeving en een chinook van de Luchtmacht, de brand geblust. Zo'n veertig hectare natuurgebied is door de brand verloren gegaan. Het herstel zal nog jaren duren.

Erop uit

Ben je benieuwd en wil je dit heidegebied met eigen ogen zien? Wandel dan een stukje in het Doldersummerveld met deze tocht van Het Drentse Landschap. Of stap op de fiets en volg deze route.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl