Darter Frank Posthumus teleurgesteld in Assen vanwege uitblijven huldiging

Darter Frank Posthumus is teleurgesteld in de gemeente Assen. De Assenaar vestigde afgelopen maandag een officieus wereldrecord door ruim 60 uur non-stop te darten, maar krijgt geen huldiging voor zijn prestatie.
Volgens Posthumus heeft hij na afloop van zijn recordpoging heel veel positieve reacties gekregen. "Mijn record leefde heel erg in de stad. Mensen zien graag dat ik gehuldigd word. Uiteindelijk moest ik de burgemeester zelf maar een berichtje sturen van hoe en wat." 

Darten wordt altijd laag op de kaart gezet. Onterecht, want darten is gewoon topsport.
Frank Posthumus

Teleurgesteld
De gemeente reageert afwijzend op het idee van een huldiging. In een reactie naar Posthumus laat de gemeente weten wel respect te hebben voor het doorzettingsvermogen van de darter, maar is de prestatie van een andere orde dan 'wereld- of olympisch kampioenen in topsport'.

"Alleen bij hoge uitzondering huldigt de gemeente sporters, zoals Olympiërs na het behalen van een medaille. Ze doen het alleen bij topsport en darten is blijkbaar geen topsport. Darten wordt altijd laag op de kaart gezet. Onterecht, want darten is gewoon topsport", aldus Posthumus.

En dat schiet Posthumus in het verkeerde keelgat. "Ik ben vooral teleurgesteld. Wat ik heb gepresteerd, is niet zomaar iets. Ik ben een Assenaar en ik ken duizenden mensen in Assen. En Olympische sporters misschien maar een paar honderd. En omdat diegene dan een keer wereldkampioen is, wordt zo iemand wel gehuldigd. Het voelt als onderwaardering." 

Tattoo 
De darter zelf is trots op zijn prestatie. Morgen laat hij een tattoo zetten die symbool moet staan voor het wereldrecord. "Ik denk aan drie dartpijlen met de tijden dat ik heb gegooid. Maar daarover ben ik nog niet helemaal uit."

Huldiging of niet, zaterdag organiseert Ons Café aan de Kerkstraat in Assen een slotfeest. In die kroeg vond de recordpoging plaats waarmee hij geld wilde ophalen voor de Stichting Ambulance Wens. "Daar wordt het eerste gedeelte van het geldbedrag bekendgemaakt. Ik ga uit van een bedrag rond de 9.000 euro. Dat bedrag wordt nog hoger, want Catawiki gaat nog dartsshirts veilen van wereldkampioenen Gary Anderson en Michael van Gerwen."

In totaal duurde de recordpoging van Posthumus zo'n 65,5 uur. Hij scoorde daarin in totaal 338.534 van de beoogde 2 miljoen punten. Omdat er geen notaris bij de recordpoging aanwezig was, komt het wereldrecord niet officieel in de boeken.

Bekijk hieronder hoe Posthumus reageerde op het behalen van zijn record:
Deel dit artikel: