Emmenaren voor de rechter voor importeren cocaïne uit Zuid-Amerika

Rechtbank_werkplek_rechter_met_wetboek
Emmenaren voor rechtbank voor importeren harddrugs © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Twee Emmenaren van 48 en 54 jaar oud moeten vandaag voor de rechter verschijnen voor het importeren van cocaïne uit Zuid-Amerika. Ook twee medeverdachten uit Utrecht (55) en Den Haag (46) worden vandaag in de rechtbank in Assen verwacht. De vier zitten sinds eind mei vast. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.
De mannen wordt verweten dat zij een criminele bende vormden die gericht was op het importeren van harddrugs. Hiervoor werd handel in zout als dekmantel gebruikt. Voor de inkoop maakten zij contact met personen in Brazilië.
Het was de bedoeling dat blokken cocaïne in of tussen het zout zou worden getransporteerd via de havens in Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam. Douaniers zouden hiervoor worden omgekocht, maar zover is het volgens het Openbaar Ministerie niet gekomen. Door een ander lopend drugsonderzoek kwam de politie deze drugslijn in wording op het spoor.

Speciale zoekteams

De aanhoudingen werden gedaan door de zogeheten Ondersteuningsgroep. Dit is een politieteam dat wordt ingezet bij complexe en risicovolle aanhoudingen. Bij de doorzoekingen van panden in Emmen, Nieuw-Dordrecht, Den Haag en Utrecht werd gebruik gemaakt van speciale zoekteams van Defensie.
De leden van dat team zijn in staat om zeer kleine ruimtes, ruimtes met weinig licht en onveilige ruimtes te doorzoeken. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van geavanceerde middelen zoals een grondradar. Waarmee tot enkele meters in de bodem kan worden gekeken en verborgen ruimtes kan opsporen.
De politie nam goederen zoals auto's, een motor, contant geld en munitie (en een nepwapen) in beslag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl