Adressen duizenden PAS-melders voorlopig niet op straat

PAS-melders boeren
Veel boerenbedrijven maakten in het verleden gebruik van de PAS-regeling © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media
Demissionair landbouwminister Carola Schouten hoeft voorlopig de adressen van ongeveer 3.500 PAS-melders niet openbaar te maken. Dat besliste de voorzieningenrechter van de Raad van State donderdag in een Wob-procedure (Wet openbaarheid van bestuur) van milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB).
PAS-melders, meestal agrarische bedrijven, konden zonder natuurvergunning hun bedrijf uitbreiden. Die situatie duurde tot eind mei 2019, want toen maakte de Raad van State een einde aan het Programma Aanpak Stikstof (PAS) wegens strijd met de Europese Habitatrichtlijn. Die is ervoor bedoeld om natuurgebieden te beschermen.

Adressen PAS-melders

Milieuorganisatie MOB wil weten welke bedrijven destijds zonder vergunning zijn uitgebreid. De adressen zijn nodig om bij provincies handhavingsverzoeken in te dienen, zegt MOB-voorman Valentijn Wösten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de adressen vanwege de privacy niet openbaar maken. LNV heeft wel coördinaten verstrekt, maar daar kan MOB naar eigen zeggen weinig mee.
De Raad van State oordeelde in januari dit jaar in een zogeheten proefprocedure dat de minister de locatiegegevens van tien PAS-melders openbaar moest maken. De rest van de PAS-melders lag nog voor bij de rechtbank Noord-Nederland. Deze rechtbank besliste in juni dat de minister ook de adressen van de overige duizenden PAS-melders bekend moest maken. De rechtbank legde de minister zelfs een dwangsom op van 36.000 euro als dat niet binnen drie weken zou gebeuren. MOB meende dat de minister er niet meer onderuit kon.

Schorsing uitspraak gehandhaafd

Landbouwminister Schouten ging echter in hoger beroep bij de Raad van State. Om niet in de problemen te komen, werd de uitspraak van de rechtbank zonder zitting alvast geschorst. Vorige week behandelde de voorzieningenrechter de zaak mondeling op een rechtszitting. De uitspraak van de rechtbank blijft geschorst totdat de Raad van State de bodemprocedure heeft afgehandeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl