Wanbeleid hangt strop om hals ggz-aanbieder Stepwork in Assen

Het hoofdkantoor van Stepwork bevindt zich in dit gebouw in Assen
Het hoofdkantoor van Stepwork bevindt zich in dit gebouw in Assen © Google Maps / Streetview
Ggz-aanbieder Stepwork, dat haar hoofdkantoor in Assen heeft, staat op omvallen. Het is één van de grootste particuliere ggz-aanbieders op het gebied van transgenderzorg in Nederland. Wanbeleid zou de oorzaak zijn van de penibele situatie waarin Stepwork zich bevindt.
Dat blijkt uit onderzoek van het BNNVARA-programma Zembla. Zilveren Kruis vordert 130.000 euro terug van Stepwork vanwege onrechtmatige declaraties, er ontbreken jaarverslagen en patiëntendossiers zijn onvolledig. Een deel van het personeel wordt al maanden niet betaald en heeft daarom faillissement aangevraagd van de Wmo-tak van Stepwork.
Het televisieprogramma zou meerdere interne mails en vertrouwelijke documenten hebben ingezien en heeft de afgelopen maanden tientallen (oud)medewerkers en (oud)cliënten gesproken. Er heerst een angstcultuur en er zijn klachten over personeel dat niet ingewerkt wordt. Psychologen in opleiding krijgen bovendien geen supervisie en werknemers moeten achter hun salaris aan.

Geschorst

Stepwork is al door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de vingers getikt. In 2019 en 2020 schreven zij twee kritische rapporten over de ggz-aanbieder. Daarin zou staan dat er niet verantwoord en op een onveilige manier omgesprongen wordt met het verstrekken van medicijnen. Medische dossiers zouden onvolledig zijn.
De eigenaar van Stepwork is als psychotherapeut vorige week door het medisch tuchtcollege voorwaardelijk geschorst voor drie maanden. Hij zou een patiënt tijdens en na de behandeling langdurig onbetaald en daarna tegen een stagevergoeding hebben laten werken.

Handtekeningenmisbruik

Er wordt binnen Stepwork gebruik gemaakt van handtekeningen van behandelaren, die momenteel niet actief zijn. Dat blijkt uit verwijsbrieven in handen van Zembla. Er is ook ontdekt dat de jaarcijfers van Stepwork van 2019 en 2020 ontbreken.
Zorgbedrijven zijn verplicht ieder jaar de jaarcijfers in te leveren bij het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). De IGJ controleert en handhaaft deze plicht en laat weten dat ze Stepwork een dwangsom heeft opgelegd voor het ontbreken van meerdere jaarverslagen. Het bedrijf moet in totaal 30.000 euro betalen.

Leegloop

Sinds de zomer van 2020 is er sprake van een leegloop binnen Stepwork. Door gebrek aan communicatie, transparantie en oplopende werkdruk neemt een deel van het personeel ontslag of meldt zich ziek. Cliënten kunnen hierdoor maandenlang niet bij een behandelaar terecht.
Ondanks herhaaldelijke verzoeken wilde het bestuur van Stepwork inhoudelijk niet ingaan op vragen van de programmamakers, zegt Zembla in een persbericht over de bevindingen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.