'Letters I ameppel zo snel mogelijk weer de gracht in'

De beschadigde letters liggen nu in een overslagplaats in Meppel
De beschadigde letters liggen nu in een overslagplaats in Meppel © RTV Drenthe
Het is een treurig gezicht: op een grote hoop kunststofkorrels, bij een overslagplaats in de haven van Meppel, liggen de letters van I ameppel. Of althans: alleen 'I ame', de rest ligt in een loods vlakbij. Al twee jaar liggen de letters te wachten op reparatie. "Wat ons betreft gaan ze zo snel mogelijk weer de gracht in", zegt initiatiefnemer Robbert-Jan Holterman.

Blikvanger

De letters waren vanaf hun plek in de gracht, vlakbij de Tipbrug goed te zien. Niet te missen voor zowel treinreizigers als automobilisten die stad binnenreden. Het was een initiatief van lokale ondernemers en een knipoog naar de wereldberoemde letters I amsterdam die jarenlang op het Museumplein stonden. Maar omdat de letters uit de hoofdstad te veel zouden staan voor het individualisme van de stad werden de letters daar weer verwijderd.
De letters drie jaar geleden, toen ze net in de gracht lagen
De letters drie jaar geleden, toen ze net in de gracht lagen © Persbureau Meter

Weer opgelapt

Ook in Meppel had het kunstwerk het zwaar te verduren. Twee jaar terug werd het namelijk verplaatst naar het Bleekerseiland voor het Grachtenfestival. Maar omdat de letters daar dicht bij de kade lagen, bleek het een makkelijk doelwit voor vandalen. Binnen de kortste keren hadden de letters schade.
En nu liggen ze dus al een poos op een desolate plek in de haven van Meppel. "Ze worden daar weer opgelapt", vertelt Holterman, een van de bedenkers van de reclamestunt. Volgens hem is het zeker de bedoeling dat de letters komend voorjaar weer terugkeren in de stadsgracht. Alleen op welke plek is nog de vraag. "We willen natuurlijk niet dat vandalen er weer op kunnen klimmen vanaf de kant. Misschien is de oude plek naast de Tipbrug een goede optie."
Volgens hem hoeft Meppel niet bang te zijn dat de letters definitief bij het grofvuil belanden. "Dat is niet onze intentie", stelt Holterman gerust. "Na een likje verf zien ze er weer toonbaar uit."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl