Hoe gaat het nu met Binky van de Zuidlaardermarkt?

Drieënhalve maand oud was het bruine veulentje Binky. Vier beschonken vrienden kochten het beestje voor veertig euro op de Zuidlaardermarkt, maar al snel realiseerden ze zich dat ze helemaal geen plek hadden voor Binky.
Dat is nu twee jaar geleden. Ondertussen zijn er Tweede Kamervragen gesteld en ging de video viral. “Hij is echt beroemd”, zegt Cor de Winter. Hij
van de vriendengroep en zijn kleinzoon zorgt sindsdien voor Binky. “Hij is heel eigenwijs”, zegt de 10-jarige Levi.

Op de goede plek

Binky kwam goed terecht. De Winter heeft een paardenmelkerij, waardoor Binky nog melk kon drinken bij een pleegmoeder. Volgens staatssecretaris Martijn van Dam had het veulentje nooit zo vroeg zonder moeder verkocht mogen worden. Het dier had volgens hem negen maanden oud moeten zijn.
“In het begin was hij wat bang en maakte hij allemaal bokkensprongen toen ik met hem een rondje door het dorp wilde lopen”, vertelt Levi terwijl hij met Binky in de wei staat. “Toen dacht ik, dit is niet goed. Ik zet hem weer even op stal met wat hooi en wat drinken.”

Lees meer: 'Veulen Binky had nooit verkocht mogen worden aan dronken jongeren'

Een jaar later kan Levi wel rustig met Binky door het dorp lopen, al blijft de shetlander erg eigenwijs en doet hij vooral waar hij zelf zin in heeft. Toch hoopt Levi volgend jaar met het paardje voor een kar te rijden. “Op een dag komt Binky weer naar de Zuidlaardermarkt”, zegt zijn opa. “Maar dan voor de kar. Zodat iedereen hem kan zien.”
Opa de Winter kijkt positief terug op de koop van Binky. “Ik vind het super jongens. Iedereen zegt: ze waren dronken en dat kan niet. Maar ze hadden nog wel plichtsbesef en ze wisten dat ze hem niet aan een boom konden achterlaten. En als de Zuidlaardermarkt er niet was geweest, dan was Binky naar de slacht gegaan. Daar maak ik me geen illusies over.”

Positief gevoel

De vriendengroep zelf zegt ook met een positief gevoel op het voorval terug te kijken. De jongens verklaarden twee jaar geleden Binky te hebben gekocht, omdat de paardenhandelaar hem zou mishandelen. “Door onze actie zijn er veel vragen gesteld over hoe dit mogelijk is”, zegt Bas Buisman nu.
Dat de jongens in beschonken toestand een paardje konden kopen, zinde Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren overigens niet. Staatssecretaris Van Dam was het met haar eens. "De verkoop van dieren dient altijd zorgvuldig en overwogen te worden uitgevoerd en elke nieuwe houder dient te beschikken over de nodige kennis en vaardigheden", schreef hij in een reactie

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl