'Ik hield Romário ten minste één keer van scoren af'

Fragment uit een artikel van Nieuwsblad van het Noorden van 15 februari 1990 (bron: Delpher.nl)
Fragment uit een artikel van Nieuwsblad van het Noorden van 15 februari 1990 (bron: Delpher.nl)
Komend weekend speelt FC Emmen voor het eerst in de historie tegen PSV in competitieverband. In de beker stonden beide ploegen al wel drie keer tegenover elkaar. Vooral de editie van 1990 staat oud-FC Emmen-verdediger Wim Volkerink nog helder voor de geest.
Tijdens het seizoen 1989/1990 bereikt FC Emmen voor het eerst in de historie de kwartfinale van de KNVB-beker. Emmen bereikt de laatste acht nadat het onder meer eredivisieclubs RKC Waalwijk (2-2 en winst na strafschoppen) en NEC (1-0) verslaat. Op 14 februari 1990 speelt Emmen in het Philips Stadion tegen latere bekerwinnaar PSV.

Een-op-een tegen Romário

Liefst 1.500 Emmen-supporters reizen de club op Valentijnsdag achterna naar Brabant. Zij zien dat Wim Kieft al in de negende minuut de score opent. Toch houdt Emmen zich daarna goed staande. Volgens Nieuwsblad van het Noorden "weigerde Emmen-trainer Ben Hendriks zijn gebruikelijke aanvallende concept in te ruilen voor een meer defensief ingesteld spelletje en in de verdediging liet hij zijn mannen net als anders een-op-een spelen."
Naast Kieft in de aanval speelt op dat moment ene Romário de Souza Faria, kortweg Romário, één van de beste spitsen ter wereld. Volkerink, de centrale verdediger van Emmen, stond tegenover de Braziliaanse alleskunner.

"In die tijd voelde ik mij sterk. Ik was een jonge vent, sterk en krachtig. Ik kon veel aan, laten we het zo zeggen. Maar op dat niveau was het toch wel wat anders. Op het tweede niveau kun je nog wat marchanderen met je energie en spitsen een beetje ruimte geven. Maar dat ging bij Romário niet. Elk duel was op 100 procent. Aan het einde van de rit voelde ik de krachten wegvloeien. Ik had alles gegeven, meer dan ik ooit gedaan had in een wedstrijd. Hij was zo explosief snel, dat had ik nog nooit meegemaakt", blikt Volkerink terug.
"Ook in de zestien als hij een actie maakte...normaal gesproken gaat een spits recht naar het doel, maar hij ging juist van het doel af om ruimte te creëren en op het doel te schieten. Daardoor kwam ik in mijn verdedigende actie een halve meter tekort. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Dat was bijzonder. Hij was zo slim, geweldig."

Geen hattrick voor Romário

In de beleving van Volkerink had de verdediger het niet eens zo slecht gedaan tegen de wereldspits. De 2-0 voor PSV, één minuut na rust, komt in ieder geval niet op naam van de Braziliaan. Volkerink glijdt de bal ongelukkig achter zijn eigen doelman, Reinier de Vries.
"Er kwam een voorzet vanaf de zijkant van Eric Gerets en ik gleed de bal met een sliding zo het doel in. Als ik 'm niet had geraakt had Romário gescoord. Het was natuurlijk niet bewust, maar het was een noodgreep. Ik heb Romário in ieder geval één keer van scoren afgehouden, zo moet je het maar zien haha."
Na de 2-0 is de bekerdroom van Emmen over. Drie minuten later scoort de Braziliaanse spits alsnog (3-0) en twaalf minuten voor tijd zet opnieuw Kieft de eindstand op het scorebord: 4-0. De score had hoger kunnen uitvallen, maar doelman De Vries keerde in de eerste helft nog een strafschop van...Romário.

Liefde voor Emmen

Volkerink bewaart nog steeds warme herinneringen aan de periode bij FC Emmen. "Dat seizoen (1989/1990, red.) was het seizoen waarin wij uiteindelijk de nacompetitie hebben gehaald tegen Heerenveen. Het was een van de meest fantastische seizoenen die ik heb meegemaakt. En daar is mijn carrière echt begonnen. En we hadden een geweldig team in die tijd met mannen als Ben Haverkort, Jan de Jonge, Gerrie Schaap, Rudy Metz, Jan Haak, Leo Koopal en Frank Veldwijk."
Volkerink houdt de verrichtingen van FC Emmen nog steeds in de gaten. "Ik wil er ook wel graag vaker naartoe, maar vanuit Rosmalen (de woonplaats van Volkerink, red.) is dat wel lastig. Ik ga er binnenkort wel heen met Peter Uneken, die vlakbij mij woont en jarenlang voor Emmen gespeeld heeft. Emmen blijft nog steeds mijn club en dat zal ook altijd zo blijven. Daar is mijn carrière echt begonnen."
FC Emmen speelde drie officiële wedstrijden tegen PSV. In het seizoen 1982/1983 ging Emmen op eigen veld met 7-1 onderuit tegen de Eindhovenaren in de tweede ronde van de beker. In het seizoen 1989/1990 bereikte FC Emmen dus de kwartfinale, maar daarin was PSV met 4-0 te sterk. Beide ploegen stonden voor het laatst tegenover elkaar in het seizoen 1997/1998. Ook toen werd het 4-0 voor PSV in de derde ronde van de beker.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl