Rode beuk in Eext grijpt naast landelijke bomenprijs

Helaas, de rode beuk van Eext is niet verkozen tot 'Boom van het jaar'. Die titel krijgt de eikenboom in de middenberm van de A58 in Brabant.
In totaal stemden 2.834 mensen op de 'Troeteleik', zoals hij ook wel liefkozend wordt genoemd. Het is een duidelijke overwinning: nummer twee, de zogeheten Troostboom op landgoed TerWorm bij Heerlen, kreeg 1.858 stemmen. Hoeveel stemmen de rode beuk kreeg is niet bekend.

Europese strijd
De verkiezing was georganiseerd door SBNL Natuurfonds. Na de winst in Nederland zal de eik meedingen naar de titel van 'Europese boom van het jaar'.

De rode beuk
Ondanks dat de rode beuk in Eext dus niet gewonnen heeft, blijft het een bijzonder exemplaar. Hij is meer dan 150 jaar oud, 31 meter hoog en heeft een omtrek van ruim 5 meter. Albert Koers, van het bestuur van Dorpsmuseum De Kluis in Eext gaf de boom op voor de wedstrijd. Hij gaf eerder aan erg trots te zijn op de nominatie. 

“Vroeger werd de loco-burgemeester gekozen in Eext. Er werd een rode beuk geplant in de tuin van de bestuurder loco die het was geworden. Er hebben meerdere rode beuken in het dorp gestaan. Dit is de laatste. Hij is geplant rond 1850”, zei Koers.Winnaar wordt gekapt
De winnaar van de wedstrijd valt niet heel lang meer te bewonderen door de duizenden automobilisten die dagelijks langs de opmerkelijke boom bij Ulvenhout rijden. De A58 wordt verbreed en daarom is er volgens Rijkswaterstaat geen plaats meer voor de markante boom. Aanpassingen om de eik van Anneville te behouden zouden zo'n 3,5 miljoen euro kosten en dat geld is er niet. Volgens de planning moet de boom in 2020 worden gekapt.

Meer over dit onderwerp:
Eext Brabant Boom van het Jaar
Deel dit artikel: