Minder paarden op Zuidlaardermarkt dan vorig jaar

De Zuidlaardermarkt telt deze editie 1.354 paarden en 22 ezels. Dat zijn er 400 minder dan het afgelopen jaar, toen er 1.754 paarden en 22 ezels aanwezig waren. De prijzen lagen wel iets hoger.
Het betekent overigens niet dat er de laatste jaren alleen maar minder dieren worden aangevoerd. Twee jaar geleden waren er bijvoorbeeld minder dieren dan dit jaar, met 1.253 paarden en 12 ezels.
Het hoogste aantal viervoeters was er de laatste tien jaar in 2009. Toen waren er maar liefst 2.319 paarden en 21 ezels op de markt aanwezig. De reden van de afname ten opzichte van dat topjaar is onder meer dat er hogere eisen aan de paarden worden gesteld.

Hogere kwaliteit

"Tien jaar terug konden paardenhandelaren in de ochtend gewoon met hun dieren aankomen. Dat kan nu niet meer. De markt is professioneler geworden", zegt burgemeester Marcel Thijsen.
Volgens Thijsen is de kwaliteit van de Zuidlaardermarkt omhoog gegaan. Elk jaar verandert er volgens hem iets aan de markt, zodat het dierenwelzijn toeneemt. "Met een camerasysteem kijken we of de paarden voldoende te eten en drinken krijgen. Als paarden te lang niets hebben gehad, gaan er mensen naartoe om ze te voeren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl