Enkele kavels Westerveld onverkoopbaar door uitspraak Raad van State

De Vledder Aa in de gemeente Westerveld
De Vledder Aa in de gemeente Westerveld © RTV Drenthe
Het bestemmingsplan voor het buitengebied in de gemeente Westerveld werd dit jaar voor de derde keer op rij vernietigd en dat heeft grote gevolgen voor inwoners en boerenbedrijven. Dat zegt wethouder Klaas Smidt.
Voor zover bekend zijn er volgens de wethouder vijf tot zes gevallen waarbij kavels met een woonbestemming nu plotseling een agrarische bestemming hebben. De eigenaren kunnen daardoor hun huis niet meer te verkopen, omdat de papieren niet kloppen. Dat heeft grote gevolgen als je een kavel wil kopen, want je kunt geen hypotheek krijgen als er geen woonbestemming op de kavel zit.
"Ik denk dat heel veel inwoners van het buitengebied niet weten dat ze een probleem hebben", stelt Gerjo Ballast van het CDA.

Leren van verleden

De problemen rondom het alsmaar falende bestemmingsplan van de gemeente Westerveld werd door oppositiepartijen in de raad op de agenda gezet. De partijen willen nu weten hoe het kan dat het opnieuw niet is gelukt om een kloppend bestemmingsplan op te stellen. "Als je niet leert van het verleden, wordt de toekomst een probleem", zegt Michiel van Kasteelen van Progressief Westerveld.
"Natuurlijk worden we dagelijks achterhaald door nieuwe milieueisen, maar de wethouder mag ook veel meer kijken naar zijn eigen rol. Hoe kan het in vredesnaam zolang fout gaan?", verwoordt Jan Puper van de PvdA.

Druk op de ketel

De wethouder blijft de gemeenteraadsleden nog veel antwoorden schuldig. Hij onderzoekt op welke manier de gemeente het best uit de problemen kan komen en benadrukt daarbij niet de kosten bij de inwoners te willen neerleggen. "Dat zullen we voor onze eigen rekening moeten nemen", zegt hij toe, samen met het besef dat er druk op de ketel zit.
Op korte termijn wil Smidt zich eerst focussen op de bekende gevallen. Maar daarna is de gemeente er nog niet. Bij alle boerenbedrijven gaat de gemeente bekijken of ze nog aan de eisen voldoen van de afgegeven vergunning. "Die beoordeling van de vergunning wordt a hell of a job", kondigt Smidt aan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl