'Voor tip in vermissingszaak Willeke Dost mag je me 's nachts wakker bellen'

Peter R. de Vries komt naar Assen(Rechten: ANP)
Peter R. de Vries komt naar Assen(Rechten: ANP)
De bekendste misdaadjournalist van Nederland komt vandaag naar Assen.
In theater De Nieuwe Kolk vertelt Peter R. de Vries over zijn werk en het proces rond Willem Holleeder. Kort daarvoor signeert hij zijn boek ‘De Ontvoering’ en ‘PS Dit is Vertrouwelijk’ dat hij samen schreef met advocaat Gerard Spong, in warenhuis Vanderveen.
Wij stellen alvast zes vragen aan de misdaadverslaggever:

Waarom stel je je eigen leven in de waagschaal om zaken op te lossen?

"Het is ooit zo gegroeid. Ik heb dat natuurlijk nooit zo beoogd. Maar ik ben ooit veertig jaar geleden als journalist begonnen. Ik heb altijd een fascinatie gehad voor misdaad. Daar ben ik over gaan schrijven. Later ben ik uitzendingen gaan maken en dan ben je op een gegeven moment misdaadverslaggever en is er eigenlijk geen weg meer terug."

Wanneer begon de fascinatie voor misdaad?

"Die fascinatie zat er eigenlijk op de lagere school al in. Ik was in die tijd niet zo ijverig op school, ik had er een hekel aan. Maar ik las wel de krant. De topografie van Drenthe kende ik dus niet. Maar ik wist wel alles van de moord op John F. Kennedy, Martin Luther King en Robert Kennedy."

Kijk je dagelijks over je schouder?

"Laat ik het zo zeggen: ik ben altijd en overal waar ik kom alert. Dat is een tweede natuur geworden. Dat moet je misschien wel hebben in dit vak. Het kost me niet heel veel moeite. Het is gewoon iets dat gebeurt. Mensen zeggen altijd: jij ziet meer dan een ander. Ik kan bijvoorbeeld zeggen: Hé, die auto zag ik hier gisteren ook al in de straat. Dan kijkt iedereen me verbijsterd aan. Maar ik zie dat gewoon."

In Drenthe hebben we de zaak Willeke Dost, een meisje van 15 uit Koekange, dat 26 jaar geleden spoorloos verdween. In hoeverre heeft die zaak je bezig gehouden?

"Daar heb ik heel wat manuren in zitten. Het is een zaak die altijd nog hoog op mijn denkbeeldige lijstje van onopgeloste zaken staat. Ik zou heel graag willen weten hoe dat in elkaar steekt. Als een zaak zo lang onopgelost is, moet je vaak wel eerst weer een concrete tip krijgen om er achteraan te gaan. Maar ze mogen me er 's nachts voor wakker bellen."
Lees meer: Willeke Dost: 26 jaar spoorloos
Welke zaak is je het meest bijgebleven?
"Een heleboel zaken blijven me bij. Ik vind het heel moeilijk om daarin te wedijveren. Eigenlijk is elke zaak even belangrijk. Elke moord is even erg. Als ik een zaak moet noemen waar ik trots op ben, of voldoening over voel, dan is dat de Puttense moordzaak. Daarbij zijn twee onterecht veroordeelde mannen vrijgepleit en de echte dader is vast komen te zitten. Ik heb er jaren aan gewerkt."

Als je zoveel jaren als misdaadverslaggever werkt, durf je mensen dan nog te vertrouwen?

"Ik ben niet heel erg goedgelovig meer, dat is een ding dat zeker is. Ik geloof nooit meer mensen op hun blauwe ogen of op hun trillende lip. Je let niet meer heel erg op hoe dramatisch iemand iets vertelt. Onder de grootste misdadigers zitten de grootste toneelspelers."
De signeersessie van Peter R. de Vries is tussen 17 en 18 uur bij Vanderveen in Assen en daarna vertelt De Vries in het theater dus over zijn werk als misdaadjournalist. Daar is vanavond en morgenavond ook de voorstelling 'Judas' te zien. Dat gaat over het leven van de zussen en moeder van Willem Holleeder.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.