Man stalkt begeleidster zorginstelling: ‘Je bent een dot van een mot’

Rechtbank_werkplek_rechter_met_wetboek
Hoogevener veroordeeld voor stalken begeleidster © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Voor het stalken van zijn zorgbegeleidster is een 52-jarige man uit Hoogeveen veroordeeld tot een celstraf 120 dagen, waarvan 108 dagen voorwaardelijk. De man heeft het onvoorwaardelijke deel in voorarrest uitgezeten, hij hoeft niet terug naar de cel.
'Je bent een dot van een mot', schreef de man in zijn vele brieven aan de vrouw van de zorginstelling waar hij wordt begeleid. "Ik handelde vanuit mijn hart, niet vanuit mijn verstand", zei de man tegen de rechter. Hij was verliefd op de veel jongere vrouw en dacht dat dit wederzijds was. Volgens de Hoogevener werd hij versierd door de begeleidster: "Zij drong aan op seks met mij, ik wou dat niet. Eigenlijk ben ik hier het slachtoffer."
Volgens de 52-jarige man heeft de vrouw bij het afscheid tegen hem gezegd 'als je van me houdt dan zoek je me op'. Dat heeft de Hoogevener toen volgens eigen zeggen gedaan, via verschillende wegen.
De vrouw waardeerde zijn vele mails, brieven en Facebookberichten niet. En al helemaal niet toen de man ook nog eens contact zocht via haar oma en haar vorige werkgever.

Stopgesprek

De vrouw werd twee maanden lang lastiggevallen, toen agenten in december 2019 een stopgesprek met hem voerden. Even leek het tot de man door te dringen. Toen kwam hij haar weer tegen. "Ze zei toen dat ik haar maar moest opzoeken. En mijn hart sloeg weer op hol", zei de man. Hij trok zich niets meer aan van het stopgesprek en belaagde de vrouw opnieuw. In februari 2020 werd de man aangehouden.

Verminderde mate

Hij begrijpt dat ze geen toenadering wil, zei de man tegen de rechter. Maar hij heeft haar niet gestalkt, vervolgde hij zijn relaas. "Ik schreef haar met de beste intenties. Ze heeft mijn hoofd op hol gebracht. Ik ben in een boobytrap getrapt", zei hij. Volgens een psychiater kan de periode voor het stopgesprek de Hoogevener vanwege zijn psychische gesteldheid niet worden aangerekend. De rechter rekende de man de periode na het gesprek wel aan, hetzij in verminderde mate. De man kreeg ook contact- en locatieverbod opgelegd en moet hij de ingezette behandeling voortzetten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl