Terug van weggeweest in de Drentse natuur: de kraanvogel

In de natuur gebeurt van alles. Er komen nieuwe soorten bij en er sterven soorten uit. En er zijn soorten die na lange tijd weer terugkomen. In de serie terug van weggeweest lichten we één van deze soorten uit. Dit keer aandacht voor de kraanvogel.
Op dit moment zijn de kraanvogels op weg naar het zuiden van Spanje en het noorden van Afrika waar zij de winter doorbrengen. Eerder passeerde deze trekvogel ons land alleen op weg van de broedgebieden in Scandinavië naar de overwinterplekken in het zuiden.

Van trekvogel naar broedvogel

Sinds 2001 broedt de kraanvogel in het Fochteloërveen en kwam daarmee terug als broedvogel in Nederland. Sindsdien neemt het aantal broedparen gestaag toe.
In 2018 werden 32 paren kraanvogels geteld in Nederland. Dit betekent een groei van 45 procent in vergelijking met vorig jaar. Toch is er niet alleen goed nieuws. Twaalf van deze broedparen kregen kuikens en daarvan vlogen slechts zeven jongen uit.
Een belangrijke plek voor de kraanvogelpaartjes is het Fochteloërveen. Hier verbleven acht broedparen. Maar dit is ook de plek waar twee jongen gesneuveld zijn als gevolg van autoverkeer in het gebied.
Verder broedt de kraanvogel in het Dwingelderveld, in Friesland en sinds dit jaar ook in Brabant en Limburg.

Voortplanting

Een kraanvogelpaar maakt maar één nest per jaar, het liefst in een afgelegen moerasbos of hoogveengebied. Een nest bestaat meestal uit twee eieren. Vader en moeder broeden om de beurt terwijl de ander voedsel zoekt en uitkijkt voor gevaar.
Na de geboorte verlaat het jong het nest al vrij snel. Het kan dan nog niet vliegen en zoekt samen met zijn ouders de beschutting van de omliggende begroeiing op. Na een week of negen voert het zijn eerste korte vluchten uit.

Menu van de kraanvogel

Het duurt bijna een jaar voordat de jongen op eigen benen staan. Al die tijd zorgt het ouderpaar voor de jonge vogels. Ze moeten goed eten want een volwassen kraanvogel wordt meer dan een meter lang.
De jongen eten insecten die de ouders aandragen. Volwassen kraanvogels zijn alleseters, ze eten vooral plantaardig materiaal maar ook insecten of kleine zoogdieren.

Hoe nu verder?

De kraanvogel vestigt zich op steeds meer plekken in Nederland. Het lijkt erop dat deze sierlijke vogel een vaste verblijfplaats in ons land heeft gevonden.
Vorig jaar ging ROEG! op zoek naar kraanvogels in Duitsland. Kijk hierde uitzending terug.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.