Proef met spreekuur door rechter een succes

Spreekuur door rechter een succes (Rechten: Roos Koole/ ANP)
Spreekuur door rechter een succes (Rechten: Roos Koole/ ANP)
Een proef met rechters die spreekuur houden voor mensen met conflicten in Noord-Nederland blijkt redelijk succesvol. In de eerste anderhalf jaar dat het experiment liep werden 64 zaken behandeld.
Daarvan eindigden 58 zaken in een schikking, relatief veel vaker dan bij een kantonrechter gebeurt. Bijna negen op de tien deelnemers zijn positief, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeksbureau Pro Facto.
De zeven kantonrechters die spreekuur hielden, traden vooral op in kleine conflicten zoals burenruzies of onenigheid over een verbouwing. De rechters gingen vaak ter plekke kijken en hoorden dan beide partijen. Daarna stuurden ze aan op een compromis of volgde een besluit.

Menselijke benadering

De betrokkenen waardeerden vooral de snelle behandeling, lage kosten en de menselijke benadering door de rechter. Sommigen vonden wel dat ze onder druk werden gezet om tot een schikking te komen. Toch was 71 procent van de deelnemers na enige tijd nog steeds tevreden met het resultaat.

Lees meer: Tevredenheid over proef met spreekuurrechter: 'Mensen waarderen de snelheid'

De Raad voor de Rechtspraak wil graag verder experimenteren met dit soort laagdrempelige procedures.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.