Vogeltrek komt op gang

Trekvogels maken gebruik van de goede weersomstandigheden (Rechten: Pixabay)
Trekvogels maken gebruik van de goede weersomstandigheden (Rechten: Pixabay)
Kijk omhoog! Dat is het advies tijdens deze warme herfstdagen. De kans bestaat dat je dan roofvogels zoals de buizerd of zangvogels zoals de sijs of de vink ziet overvliegen. Zij maken gebruik van het mooie weer om richting het zuiden te trekken.
Naar het zuiden moeten ze sowieso om te overwinteren. Maar als het slecht weer is, maken de vogels soms tijdelijk pas op de plaats. Bovendien zijn ze dan minder goed waar te nemen.

Trektelposten

De trekvogels komen tijdens hun vlucht langs een van de trektelposten die op strategische punten opgesteld staan. Daar staan vrijwilligers klaar om precies te noteren welke soorten overvliegen en hoeveel dieren het zijn.
Vooral de post in Falsterbrø in het zuiden van Zweden is voor ons interessant, aldus de Vogelbescherming. Wat de waarnemers daar voorbij zien vliegen, voorspelt wat we in ons land te zien krijgen. De afgelopen weken hebben de waarnemers veel sijzen gezien. De verwachting is dan ook dat we deze vogels binnenkort in Nederland kunnen verwachten.

Euro Birdwatch

Twee weken geleden vond het Europese evenement Euro Birdwatch plaats. In heel Europa werden trekvogels geteld, ook op verschillende plekken in Drenthe. Toen werden er in onze provincie vooral veel vinken gezien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl