'Ook de gemeenteraad in Hoogeveen moet eens in de spiegel kijken'

Schets van de geplande ijsbaan met zwembad in Hoogeveen (afbeelding: Alynia Architecten)
Schets van de geplande ijsbaan met zwembad in Hoogeveen (afbeelding: Alynia Architecten)
"Een duidelijk en kritisch rapport." Dat zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring uit Gieten over het rapport van de Rekenkamer in Hoogeveen over de mogelijke bouw van een overdekte ijsbaan in die stad.
Gisteren is het rapport gepresenteerd. Belangrijkste conclusies: het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad niet volledig geïnformeerd voordat die een besluit moest nemen over het plan, en de cijfers kloppen niet.
De raad heeft vervolgens toch ingestemd met het plan om voor 32 miljoen euro een ijsbaan met zwembad te bouwen, met bijna 20 miljoen van de gemeente zelf, zonder precies te weten wat de risico's zijn. En uiteindelijk dreigt volgens de Rekenkamer een financiële strop, omdat er geen rekening is gehouden met hogere bouwprijzen door de aantrekkende economie. Het project kan zomaar 35 miljoen kosten.
Lees meer: IJsbaanplan: miljoenenstrop dreigt voor Hoogeveen​
'Snelheid ten koste van zorgvuldigheid'
"De zorgvuldigheid heeft duidelijk geleden onder de snelheid", zegt Bröring. Dat heeft te maken met het uitgangspunt van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' dat de provincie hanteerde, zei hij afgelopen zaterdag in het Radio Drenthe-programma Cassata. Zowel Hoogeveen en Assen waren in de race en degene die het eerst zijn plan indiende, met financiële garantstelling, kreeg de 5 miljoen euro subsidie.
Lees meer: 'Provincie valt het meest te verwijten in ijsbaansoap'
Spiegel
"Het is bijzonder dat de rol van burgemeester Karel Loohuis in het rapport zo wordt uitgelicht", zegt de hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen. "Natuurlijk heeft hij een bijzondere verantwoordelijkheid, ook in de informatievoorziening aan de raad, maar ik denk dat iedereen eens goed in de spiegel moet kijken; het hele college van B&W, maar ook de gemeenteraad."
"Misschien is de raad wel te enthousiast geweest over de plannen en te goedgelovig. Ik denk dat ze kritischer had moeten zijn, met beide voeten op de grond."

Raadsvergadering

Morgenavond is de raad opnieuw aan zet. Dan bespreekt ze de conclusies van het Rekenkamerrapport. De oppositiepartijen zijn zeer kritisch. De PvdA wil direct de stekker uit dit ijsbaanplan, bij D66 slaat de twijfel steeds meer toe, en de SP wil pas op de plaats.

Lees meer: PvdA Hoogeveen wil stoppen met ijsbaanplan, D66 twijfelt, Gemeentebelangen wil door

Coalitiepartijen Gemeentebelangen, CDA en ChristenUnie willen ermee doorgaan. Over de uitkomsten van het raadsdebat morgenavond, kan Bröring weinig zeggen. "Er is aantoonbaar verkeerde voorlichting gegeven door het college. Dat kan best consequenties hebben."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.