Gestolen slang te koop voor kratje bier: 'Het is een triest verhaal'

De kousenbanslang van dierenwinkel Van Oosten (Rechten: politie Assen)
De kousenbanslang van dierenwinkel Van Oosten (Rechten: politie Assen)
De slang die dit jaar werd gestolen bij dierenwinkel Van Oosten aan de Groningerstraat in Assen werd in de Gouverneurstuin in de stad te koop aangeboden voor een kratje bier.
Dat vertelt Arnold van Oosten van de dierenwinkel, nadat een 48-jarige Assenaar hiervoor veroordeeld is tot 159 dagen celstraf. De 48-jarige dief had veel meer vergrijpen op zijn kerfstok, bleek gisteren tijdens de rechtszaak.

Lees meer: Ruim vijf maanden cel voor diefstal slang

De dief verklaarde tijdens de rechtszaak dat het stelen van de slang een noodkreet was, omdat hij geen hulp kreeg. Begin mei was hij net vrij gekomen na een eerdere veroordeling tot ISD (inrichting stelselmatige daders) en was er ‘buiten’ niks geregeld.

Kratje bier

Bij dierenwinkel Van Oosten hebben ze zoiets nog nooit meegemaakt. "Er wordt hier wel veel meer gestolen", zegt de eigenaar. "Vooral visspullen zijn populair roofgoed, maar een slang? Dat is toch wel al te gek."
Klanten die op dat moment in de winkel waren wilden nog achter de dief aan, maar Van Oosten heeft dat kunnen voorkomen: "Dat kan best gevaarlijk zijn. De slang werd later in de Gouverneurstuin aangeboden voor een kratje bier en daar kon de politie de man oppakken."

Triest einde

De gestolen slang was een thamnophis, ook wel kousenbandslang; een niet-giftige visetende slang. Het dier uit de winkel van Van Oosten overleefde het niet.
"We hebben de slang wel terug gekregen, maar de dief was er op gaan staan. Het beest kon niet meer eten en dat is wel een heel erg triest einde aan dit verhaal", aldus Van Oosten. Hij heeft inmiddels camera's opgehangen in zijn winkel en sterke sloten op zijn terrariums gezet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl