Rechter wil einde aan Bargermeer-soap in Emmen

Het buurtgebouw in Bargermeer (Rechten: Janet Oortwijn/RTV Drenthe)
Het buurtgebouw in Bargermeer (Rechten: Janet Oortwijn/RTV Drenthe)
Het buurtgebouw in Bargermeer gaat weer open, de activiteiten worden weer opgepakt en er komt een nieuwe ledenvergadering voor 15 november, waar een nieuw bestuur gekozen wordt. Ook zijn de dwangsommen van tafel.
Dat is de uitkomst van een gesprek tussen het interim-bestuur en het oude, afgezette bestuur van buurt- en huurdersvereniging Bargermeer-Meerveld. Beide partijen troffen elkaar voor de rechter in Assen vanochtend.

Inbeslagname

Het oude bestuur had een kort geding aangespannen tegen het interim-bestuur, dat beslag heeft laten leggen op goederen van oud-bestuursleden. Zo is er beslag gelegd op een caravan, camper, auto en een aantal inkomens.
Volgens het interim-bestuur is de boekhouding niet overgedragen, terwijl dat wel moest van de rechter begin juni. Het oude bestuur zegt dat dat niet kon, omdat de boekhouding in het buurtgebouw lag, dat in juni op slot is gedaan door de gemeente Emmen. Het oude bestuur was tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep gegaan. Ook is vandaag afgesproken dat dat hoger beroep is ingetrokken.

'Waar gaat dit over?'

De rechter sprak beide partijen streng toe. "Waar gaat dit over? Het gaat maar door. Dit kan niet de bedoeling zijn van een buurtvereniging. Tenzij ruzie maken in de wijk de bedoeling is, dan zijn jullie goed op weg. Ga met elkaar in gesprek."
Hij stuurde beide partijen met advocaten de gang op om er met elkaar uit te komen en een einde te maken aan de soap omtrent het buurthuis in Bargermeer.

Gemoederen liepen hoog op

De ruzie in de Emmer wijk kent een lange voorgeschiedenis. De spanningen liepen de laatste maanden hoog op vanwege een bestuursruzie. Het oude bestuur werd in april aan de kant gezet en opgevolgd door een interim-bestuur.
Vervolgens is het buurthuis twee weken bezet geweest door een actiecomité dat zich inzet voor het openhouden van het buurtgebouw. Het actiecomité, dat bestaat uit leden, sommeert het interim-bestuur om de sleutels te geven, zodat het gebouw weer open kan. Ook wordt de boekhouding van het oude bestuur momenteel onderzocht door het Openbaar Ministerie. Deze ligt momenteel, op last van de gemeente, nog bij de notaris.
De rechter vond het vandaag overduidelijk kennelijk tijd voor een frisse start. "De strijdbijl moet begraven worden." Er komt dus een ledenvergadering voor halverwege november. In het nieuwe bestuur mogen geen oud-leden van zowel het afgezette als het interim-bestuur zitten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.