Gedeputeerde Jumelet wil niet op tv over rekenkamerrapport: 'Het is aan Hoogeveen'

Gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie wil niet op TV Drenthe reageren op het zware verwijt van de Hoogeveense Rekenkamer over de slepende ijsbaankwestie. Zo zegt Rekenkamer-voorzitter Elias de Haan dat de provincie onverantwoorde tijdsdruk op de realisatie van de ijsbaan zette, met alle risico's van dien voor Hoogeveen.
Jumelet reageerde eerder wel kort op het rapport van de Rekenkamer. Hij snapt niets van de kritiek. De provincie heeft niks fout gedaan, zegt hij. Hoogeveen heeft volgens Jumelet zelf ingestemd met de deadline. Volgens hem heeft de gemeente meerdere malen gezegd dat ze het zouden halen. De provincie heeft, zo zegt Jumelet, helemaal niet gevraagd om een zwembad erbij te realiseren. Het College van Gedeputeerde Staten (GS) wacht nu eerst het debat in de gemeenteraad van Hoogeveen af.

Onderzoek

De Rekenkamer onderzocht of de besluitvorming in de gemeente Hoogeveen over de ijsbaan met een zwembad wel zorgvuldig is verlopen. De conclusies zijn stevig: de raad is onvoldoende geïnformeerd om goede besluiten te nemen, er zitten hoge financiële risico's aan de bouw en exploitatie en de haast die Hoogeveen heeft vanwege de provinciale deadline voor het krijgen van 5 miljoen euro subsidie, zorgt voor een onzorgvuldig proces.

Drentse politiek reageert verschillend

Ondertussen reageert de politiek in Provinciale Staten (PS) verschillend. SP-fractievoorzitter Wim Moinat vindt dat GS en gedeputeerde Jumelet de kwestie aan zichzelf te wijten hebben. "Jumelet heeft er met wie-het-eerst-komt-wie-het-eerst maalt een wedstrijd tussen Assen en Hoogeveen van gemaakt en daar zien we nu de gevolgen van."

Collegepartijen CDA en CU houden de kaken op elkaar. Die moeten eerst het Rekenkamerrapport bestuderen en het er in hun fracties over hebben. Bij coalitiepartner VVD snappen ze de krititiek beter. Volgens VVD-statenlid Paul Moltmaker is de provincie mede-verantwoordelijk voor de situatie en kan je Hoogeveen niet zo maar aan haar lot overlaten. Als er een alternatieve oplossing moet komen is dat voor hem bespreekbaar, maar niet meer op de manier hoe het eerder gegaan is. Dus zonder wedstrijd en subsidie-deadline.

Wat GroenLinks betreft is het over en uit met het Hoogeveense ijsbaanplan. "Hoogeveen kan niet aan de subsidievoorwaarden voldoen. Dus terug met het geld", reageert Statenlid Henk Nijmeijer.

Wat PVV-Statenlid Bert Vorenkamp betreft, krijgt Hoogeveen gewoon uitstel van de subsidie-deadline. "Wij zien graag dat de ijsbaan mét een wedstrijdzwembad van liefst 50 meter door gaat en wel op een verantwoorde manier. Dat is nu aan de Hoogeveense politiek."

GS: het is aan Hoogeveen

En zo reageert GS: het is aan de Hoogeveense politiek. In een nietszeggend briefje aan Provinciale Staten: "Wij hebben er kennis van genomen dat het Rekenkamerrapport op 1 november besproken wordt in de Hoogeveense gemeenteraad. Na besluitvorming hierover zullen wij u berichten."

Morgen gaat er een briefje van burgemeester en wethouders van Hoogeveen naar PS. Daar zal waarschijnlijk in staan dat Hoogeveen in ieder geval niet voor het debat uitstel van de subsidie-deadline vraagt. Daarmee is de kwestie voorlopig weer Hoogeveens.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl