Defensie klaart luchtruim: bom in Havelte wordt tot ontploffing gebracht

De Engelse bom uit de Tweede Wereldoorlog werd gevonden door schaapsherder Jelle Kootstra
De Engelse bom uit de Tweede Wereldoorlog werd gevonden door schaapsherder Jelle Kootstra © RTV Drenthe / Bastian van de Belt
De Engelse 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week werd gevonden door een plaatselijke schaapsherder, wordt morgenmiddag in Havelte tot ontploffing gebracht.
Defensie ondernam na de vondst van de bom geen haastige stappen. Toen de situatie stabiel bleek, werd het explosief weer begraven. Als voorzorgsmaatregel werd er wel een container bovenop geplaatst en de rode vlag gehesen. De explosieven opruimingsdienst van defensie (EOD) maakte vervolgens een plan om de bom zo veilig mogelijk tot ontploffing te laten brengen.
En dat is morgenavond het geval. Dan wordt de bom begraven onder 600 kuub zand en tot ontploffing gebracht. Inwoners van Darp en Havelte zullen daar geen hinder van ondervinden, want het zand dempt de knal. Ook voor doorgaand verkeer verandert er niets. De Van Helomaweg tussen Havelte en Wapserveen blijft gewoon geopend.
De bom ligt vlak bij de Johannes Postkazerne in Havelte. De toegangsweg naar de kazerne wordt rondom het moment van de ontploffing wel voor twee uur afgesloten. In overleg met de luchtvaartautoriteiten wordt ook het luchtruim boven Darp en Havelte voor twee uur geklaard. Vliegtuigen moeten daardoor uitwijken naar een andere route.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl