Gaan we dit weekend veel vallende sterren zien?

Net als in augustus zijn er weer veel vallende sterren te zien (Rechten: ANP / Rob Engelaar)
Net als in augustus zijn er weer veel vallende sterren te zien (Rechten: ANP / Rob Engelaar)
Als de bewolking meewerkt, zijn er dit weekend veel vallende sterren te zien. Het hoogtepunt is maandagochtend vroeg, grofweg tussen 05.15 en 07.45 uur. Dan gaat de maan onder en is de zon nog niet op, dus is er geen licht om het schouwspel te verstoren. Als alles meezit, zijn bijna veertig vallende sterren per uur te zien.
In Drenthe moeten we dan wel een beetje mazzel hebben. Want in het Noorden en Westen van het land is er waarschijnlijk dichte bewolking.

Vallende sterren ook eerder te zien

In de dagen ervoor en erna zijn ook al meteoren aan het zwerk. Wie de vallende sterren wil zien, moet naar het zuiden kijken. "Je moet naar Orion kijken. Dat sterrenbeeld ziet er een beetje uit als een zandloper. Hij heeft twee heldere sterren boven, drie zwakkere sterren dicht bij elkaar in het midden en twee heldere sterren onder. Je hoeft niet naar één punt te staren, je hoeft alleen in die richting te kijken", zegt sterrenkundige Marc van der Sluys.
De sterrenregen is het beste te zien vanaf een donkere open plek. Van der Sluys: "Meteoren zijn zwakke flitsjes. Er zijn een paar heel felle meteoren, er zijn behoorlijk wat lichtsporen die minder helder zijn en verder zijn er een heleboel zwakke meteoren. Die zie je over het hoofd als de maan bijvoorbeeld schijnt. En als je onder een lantaarnpaal staat, zie je nul meteoren. Een donkere achtertuin is beter dan voor op straat.''

Gruis van de komeet Halley

De zogeheten Orioniden zijn elk jaar in de tweede helft van oktober te zien. Ze heten zo, omdat het lijkt of ze vanuit het sterrenbeeld Orion komen. Het gaat om gruis van de komeet Halley, die in 1986 langs de aarde suisde. Elk jaar trekt de aarde door de staart van deze komeet. De stofdeeltjes schieten met 237.240 kilometer per uur door de dampkring, op 80 tot 120 kilometer hoogte. Daar verbranden ze. Het lichtspoor dat we dan zien, is de meteoor.

Deel je foto's met ons!

Mocht het met de bewolking heel erg meevallen en kun je mooie foto's van de vallende sterren maken, deel die dan ook met ons. Je kunt je foto's mailen naar redactie@rtvdrenthe.nl of stuur even een WhatsApp-bericht naar 06 - 515 688 86.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl