OM verdenkt drietal van meer diefstallen crossmotoren

Achtervolging Nieuw-Weerdinge
Twee van de gestolen motoren © Persbureau Meter
De drie mannen uit Gasselternijveen (20), Assen (24) en Hoogersmilde (47) die verdacht worden van diefstallen van crossmotoren en toebehoren in Eelde, Deurze en Hooghalen hebben mogelijk ook toegeslagen in Spier en Groningen. Dit bleek vandaag tijdens een korte rechtszitting in Assen. De mannen werden in juli van vorig jaar opgepakt, maar zitten niet meer vast.
Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de drie als hoofdverdachten in het politieonderzoek met de naam Mercedes. Dat onderzoek leverde twaalf aanhoudingen op van mannen tussen de 19 en 51 jaar oud. De zaak werd vandaag nog niet inhoudelijk behandeld.
De verdachten en het OM konden nog onderzoekswensen indienen. De officier van justitie kwam met de uitbreiding van de aanklacht met de feiten in Groningen en Spier. Ze overviel daarmee de verdediging, omdat de advocaten dachten dat zij al een definitieve tenlastelegging hadden ontvangen. Zij hadden zich niet op de nieuwe vermeende feiten ingesteld. Een administratieve fout van het OM die kan worden hersteld door later een aanvullende dagvaarding toe te voegen in de zaak.

Acht elektrische fietsen

De man uit Hooghalen wordt ook verweten dat hij vorig jaar in april in Borger op Bospark Lunsbergen acht elektrische fietsen stal. In zijn schuur zijn motoronderdelen gevonden, die volgens justitie afkomstig zijn van die inbraken. Op de telefoon van de man uit Gasselternijveen stonden filmbeelden waarop hij te zien is met een crossmotor, vermoedelijk ook gestolen.
De 24-jarige Assenaar werd gespot op een motor, waarop hij met een kindje rondreed. Volgens politie was de motor gestolen en komt die overeen met een foto van een van de aangevers. De advocaat van de Assenaar wilde dat een deskundige de film- en fotobeelden in het dossier onderzoekt. De rechtbank stemde toe. Daarnaast moeten nog meer getuigen worden gehoord.
Wanneer de volgende zitting is, is nog niet bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl