Krooslaag in Beilervaart werd vissen fataal

Snoek
Vissen stierven door tekort aan zuurstof © Saxifraga/Eric Gibcus
Het zuurstoftekort waaraan vissen in de Beilervaart eind augustus stierven, werd veroorzaakt door opgehoopte krooslagen op het water. Dat blijkt uit onderzoek dat waterschap Drents Overijsselse Delta deed na de vondst van de vissen.
"Handhaving en een ecoloog hebben onderzoek gedaan en geen illegale lozing aangetroffen. Het kan zijn dat gedumpte stoffen zuurstof aan het water onttrekken, maar dat was hier niet het geval", zegt woordvoerder Herald van Gerner van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) over het kanaal tussen Beilen en Hoogersmilde. Snoeken, brasems en voorntjes vonden de dood.
Twee krooslagen op het water blijken de boosdoener. "De vissen zaten eigenlijk tussen twee proppen in. De lagen kroos zorgen voor minder licht in het water en dan ontstaan zuurstofloze proppen, zoals wij dat noemen."

Vaker krooslagen

Meteen nadat de naar zuurstof happende vissen werden ontdekt, kwam het waterschap in actie. De nog levende vissen werden gevangen en ergens anders uitgezet, er werd zuurstofrijk water toegevoegd en het kroos werd verwijderd.
Extra maatregelen gaat het WDOD niet nemen. Volgens Van Gerner zijn er iedere dag medewerkers in het gebied om het water te controleren. De situatie eind augustus was 'een samenloop van omstandigheden'. "Op de Beilervaart ligt vaker kroos. Dat komt op die plek samen, doordat het water niet heel snel doorstroomt hoopte het op die plek op. Dan gebeuren dit soort dingen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl