Soort van de maand: de regenworm als voedselbron

In de maand oktober zetten we de regenworm in het zonnetje. Dat doen we samen met Heel Drenthe Zoemt, IVN Regio Noord en Natuur en Milieufederatie Drenthe.
Verschillende diersoorten eten regenwormen. Denk maar aan vogels zoals de merel en het roodborstje. Maar ook weidevogels zoals de grutto en de kievit hebben regenwormen op het menu. Wormenexpert Jeroen Onrust deed
naar wormen als voedsel voor de kievit.

Zichtjagers en tastjagers

De kievit is een 'zichtjager', hij vindt regenwormen met zijn ogen. Voor de kievit is het dus van belang dat de regenworm zich boven de grond bevindt. Dit in tegenstelling tot 'tastjagers' zoals de grutto. Zij hebben een lange snavel waarmee ze in de grond prikken om op de tast een regenworm te vinden.

Twee soorten regenwormen

Onrust verdeelt regenwormen in twee groepen. De rode wormen leven van grof organisch materiaal dat ze 's nachts boven de grond verzamelen. De grijze wormen leven van aarde en blijven onder de grond.
De kievit leeft vooral van regenwormen. Omdat hij met zijn ogen voedsel zoekt, is hij afhankelijk van de rode regenwormen. Als er te weinig rode regenwormen beschikbaar zijn, heeft de kievit honger. Onrust ontdekte dat de manier waarop grasland beheerd wordt van invloed is op de beschikbaarheid van rode regenwormen.

Uitgestelde bemesting

Hongerige wormen zullen sneller boven de grond komen om voedsel te zoeken. Voordat een grasland bemest is, blijken er inderdaad meer regenwormen aan de oppervlakte te komen dan na bemesting. Om weidevogels zoals de kievit van voldoende voedsel te voorzien, is het dus belangrijk om de bemesting in het voorjaar zo lang mogelijk uit te stellen.

Droogte

Behalve voedsel hebben regenwormen ook water nodig. Bij droge omstandigheden trekken ze zich terug in de bodem en kunnen kieviten er niet bij. Droogte is dus ook van invloed op de beschikbaarheid van rode regenwormen voor de kievit.
ROEG! sprak deze week met wormenexpert Jeroen Onrust. Kijk hier de uitzending terug.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl