Station Assen wint publieksprijs bij architectuurverkiezing

Treinstation Assen, stationsgebouw
Het station in Assen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Het station in Assen is in de prijzen gevallen bij de verkiezing BNA Beste Gebouw van het Jaar 2021. Het ontwerp in de Drentse hoofdstad kreeg de publieksprijs.
In de verkiezing van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus moest het station met de opvallende houten kap het opnemen tegen elf andere gebouwen. De jury koos het Van der Valk-hotel aan de Zuidas in Amsterdam uit tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2021. Het publiek zette het station in Assen bovenaan.
Het station, een ontwerp van Powerhouse Company in samenwerking met De Zwarte Hond, is ook genomineerd voor de Prix Versailles, een internationale architectuur en designprijs. Het is één van de zes finalisten in de categorie 'passagiersstations'.

Paradepaardje van FlorijnAs-project

Het nieuwe stationsgebouw werd in 2019 opgeleverd na jaren van bouwwerkzaamheden in het stationsgebied van Assen. Behalve het nieuwe NS-station, kwam er een autotunnel met er bovenop een nieuw stationsplein. Daar staat ook de veelbesproken kunsthond Mannes.
Assen investeerde 200 miljoen in de FlorijnAs wat de bereikbaarheid van de stad moet verbeteren. Het stationsgebouw wordt gezien als het paradepaardje. Vorig jaar zou het project feestelijk worden afgesloten met een groot congres, maar door corona ging dat niet door.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl