Brandweerman De Punt krijgt erepenning: 'Wonden moeten weer helen'

Brandweerman Bert Smit is gisteravond onderscheiden met de erepenning van de gemeente Tynaarlo. Hij overleefde de brand bij de scheepswerf in De Punt op 9 mei 2008. Drie collega's kwamen daarbij om het leven.
Tynaarlo is kritisch op haar eigen rol in de nasleep van de brand en de keuzes die zijn gemaakt. De gemeente trekt het boetekleed aan. "We hebben het niet goed gedaan", aldus burgemeester Marcel Thijsen. "We willen met de betrokkenen in gesprek om de verhoudingen te normaliseren, ervoor zorgen dat we de wonden die nog open zijn dicht krijgen. De toekenning van de erepenning aan Smit is hierin een eerste stap"..

Moedig werk

Smit was samen met de drie andere brandweermannen de brand van binnenuit aan het blussen. Totdat de brandslang vast kwam te zitten en hij terug liep om deze los te maken. Op dat moment verergerde de brand plotseling en blies een drukgolf hem omver. Smit kon ternauwernood de loods uit kruipen. Enkele momenten later stortte de toegang tot het gebouw in.
Zijn drie collega’s Egbert Ubels, Raymond Soyer en Anne Kregel bleven in het pand achter en kwamen om. Smit ontvangt de penning als erkenning voor zijn moedige werk. Hij kreeg hem uit handen van burgemeester Thijsen.

'Diep respect'

"Moeten leven met het besef dat drie kameraden in het vuur zijn achtergebleven, tekent iemand voor het leven", schrijft de gemeente in een toelichting. "De gemeente heeft diep respect voor de inzet van Bert Smit. Er brak een moeilijke periode aan na de brand. Tijden van groot verdriet en het verwerken van verlies. Waarbij in de jaren daarna verdeeldheid binnen de brandweer en de samenleving in Eelde ontstond."
De drie omgekomen brandweermannen werden in mei dit jaar postuum onderscheiden. Verslaggever Marjolein Knol maakte tien jaar na de loodsbrand de radiodocumentaire Toen het vuur gedoofd was.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl