Rolstoeltennisser Tom Egberink krijgt Zilveren Ster van Coevorden

Tom Egberink
Tom Egberink in actie tijdens de Paralympische Spelen in Tokio © Philip FONG / AFP
Rolstoeltennisser Tom Egberink uit Dalen is vanmiddag verrast met een Zilveren Ster van Coevorden. Dat gebeurde tijdens de start van de Nationale Sportweek.
Egberink won op de Paralympische Spelen in Tokio de zilveren medaille in het heren enkelspel en een bronzen medaille in het heren dubbel samen met Maikel Scheffers. Iets om trots op te zijn als gemeente, vindt sportwethouder Joop Brink van Coevorden.

Altijd al sportief

De Dalenaar werd in 1992 geboren zonder bovenbeen. Dankzij een prothese heeft hij een heel actief leven. Op jonge leeftijd begint Egberink met voetbal, later stapt hij over naar rolstoeltennis. En de jonge sporter heeft talent. Al snel mag hij mee doen aan het wereldkampioenschap voor de jeugd. Later wordt hij de jongste wereldkampioen dubbel bij de senioren en wint hij Wimbledon.
Rolstoeltennisser Tom Egberink krijgt Zilveren Ster van Coevorden
In de afgelopen jaren kampt Egberink veel met blessures. Verschillende keren wordt hij geopereerd aan zijn elleboog. Maar hij weet zich te kwalificeren voor de Paralympics in Tokio. De als achtste geplaatste Egberink loot zwaar, maar slaat zich in de single met ogenschijnlijk gemak naar de finale. Daar verliest hij de Japanse nummer een van de wereld Shingo Kunieda.
In het dubbelspel verliezen Egberink en Scheffers in de halve finale van de Fransen Stéphane Houdet en Nicolas Peifer. In de troostfinale recht het Nederlandse duo de rug en wint daar van de Japanners Shingo Kunieda en Hiroyuki Sanada.

Zilveren Ster

Egberink is de derde (oud-)inwoner van de gemeente Coevorden die de Zilveren Ster van Coevorden krijgt. Brandweercommandant Folkert Sinnema had in 2017 de eer en in 2020 was dat toenmalig wethouder Jan Zwiers.
Rolstoeltennisser Tom Egberink is trots op zijn Zilveren Ster
De uitreiking was onderdeel van de Drentse aftrap van de Nationale Sportweek bij het Kasteel in Coevorden. Wie nog weinig met beweging had, kon dat zeker krijgen, want NOC*NSF en Sport Drenthe hadden alles uit de kast gehaald om te laten zien dat bewegen leuk is.
De wervelende openingsact betrof optredens van free-runners, freestyle voetballer Bjorn Boes en het WK-team van dansstudio In2Danc. Ook speelde Egberink een potje tennis met het jonge talent Willem Passier uit Oosterhesselen.

Bakfiets door Drenthe

De organisatoren willen niet zeggen dat de gemiddelde Drent te weinig beweegt, maar het houdt ook weer niet over. "Ik denk dat we in Drenthe nog wel wat meer kunnen gaan bewegen. Vooral na zo'n coronatijd. Het motto tijdens deze sportweek is: terug naar de sport", zegt projectleider Alieke Wijnholds.
In iedere gemeente zijn er volgende week sportieve activiteiten. Een bakfiets is de rode draad in de sportweek. "Met deze bakfiets gaan we op pad door de hele provincie. Morgen dragen we de bakfiets over naar de gemeente De Wolden en vervolgens gaat die iedere dag naar een andere gemeente in Drenthe."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl