Zoek het uit! - Waarom staat er een Minister Kan-bank bij Gieten in het bos?

Middenin de Staatsbossen bij Gieten staat de Minister Kan-bank. Een stenen bank met houten planken. Maar waarom heeft Gieten eigenlijk een Minister Kan-bank?
Wanneer je de Staatsbossen bij Gieten intrekt, kun je de bank tegenkomen. Maar niets herinnert op dit moment nog aan minister Kan.
"Eerder stond in het wit op de houten planken de naam geverfd", vertelt amateurhistoricus Klamer Bos. "Maar bij het vervangen van de planken is ook de naam verdwenen. Ook het bordje tussen vak 11 en vak 15 in het bos, waar een verwijzing stond, is verdwenen."

Kinderen hielpen mee

Jan Kan was in de jaren twintig van de vorige eeuw minister van Binnenlandse Zaken en Landbouw. "In die tijd werden de Staatsbossen geplant. Daar deden ook scholen uit Gieten en Eext aan mee tijdens de boomplantdagen. Met ossenwagens kwamen ze hierheen om te helpen met planten", weet Bos.
Volgens de amateurhistoricus vond de minister dit prachtig. "Hij heeft toen meer aandacht aan het project geschonken. Bij de opening van het bos in juni 1930 is hij geëerd met zijn eigen minister Kan-bank. Hij was zelf bij de opening van het bos aanwezig."

Zoek het uit!

Met onze rubriek 'Zoek het uit!' willen we door jullie aan het werk gezet worden. Wij gaan aan de slag met de door jou ingestuurde vragen. Heb jij ook een vraag over je woonplaats, regio of iets anders dat te maken heeft met Drenthe? Stel hem hier!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl