Halloween wint terrein in Drenthe: 'Mensen willen een ander uitje beleven'

Komend weekend worden er in diverse plaatsen halloweenfeesten georganiseerd (Rechten: ANP/Remko de Waal)
Komend weekend worden er in diverse plaatsen halloweenfeesten georganiseerd (Rechten: ANP/Remko de Waal)
Op steeds meer plaatsen in Drenthe kun je komend weekend verkleed in griezelige kostuums meedoen aan een spooktocht of halloweenfeest. Halloween, het van oorsprong Keltische feest, is populairder dan ooit. "Het is een mode die is overgewaaid uit de Verenigde Staten", zegt Mark Hoffkamp, organisator van een spooktocht in Erica.
In Coevorden houdt Buurt- en Speeltuinvereniging De Ballast al tien jaar spooktochten. De laatste vijf jaar ontvangen ze tot wel 750 deelnemers. "Het wordt steeds gekker en groter. Elk jaar zitten we vol. Vorig jaar kregen we zelfs de vraag vanuit Amersfoort of er nog mensen mee konden doen", vertelt Koos Klootsema, voorzitter van de buurtvereniging.

Amerika

Klootsema herkent dat er steeds meer en grotere evenementen rond Halloween komen. "In Emmen hebben ze sinds enkele jaren ook een spooktocht in de oude dierentuin. Een prachtige locatie. Concurrentie? Nee, hoor. Niet voor ons. Wij doen het voor de Coevordenaren."
Volgens de voorzitter is het een soort van mode. "De populariteit van Halloween komt uit Amerika. Daar is het al heel lang populair. Blijkbaar is hier nu ook de tijd er rijp voor. Mensen willen wel eens een iets ander uitje beleven."

Adrenaline

Ook in Erica worden al enkele jaren spooktochten rond Halloween gehouden voor de jongere en de iets oudere inwoners. "Dat valt vooral bij de jeugd enorm in de smaak”, zegt Hoffkamp. "Elk jaar doen er zo’n 120 tot 150 kinderen mee."
Hoffkamp ziet het fenomeen ook steeds meer uit Amerika overwaaien. "Het past denk ik bij de huidige tijd. Die adrenaline, dat vindt iedereen leuk."

Niet iedereen kan de halloweenfeesten waarderen. Een groep gelovigen uit Hoogeveen staat minder te springen om het jaarlijkse feest. Wietse van der Hoek, dominee van de Baptistengemeente, vraagt zich af: "Waarom wil je zo graag de dood en allerlei andere ellendige dingen verheerlijken? En dat ook nog eens met veel jonge kinderen erbij."
Het plan was om komend weekend in Hoogeveen een heksenkring met 'halloweenfiguren' in de buurt van de kerk aan de Hoofdstraat neer te zetten. Maar vanwege de kritiek vanuit de kerk, komt deze nu tegenover theater De Tamboer.
Halloween is een feest dat vooral in Amerika populair is: een feest van pompoenen waarin enge gezichten worden uitgesneden en waarbij kinderen de deuren langsgaan om om snoep te vragen. Het vindt plaats op 31 oktober en is sterk verbonden aan de dag erna: Allerheiligen, een feestdag ter ere van alle heiligen. In het Engels heette Allerheiligen vroeger All Hallows (tegenwoordig: All Saints' Day). Halloween is een inkorting van All Hallow Even, waarin even 'vooravond' betekent. Het feest wordt immers gevierd tijdens de vooravond van Allerheiligen.

Al voor de christelijke tijd kwamen eind oktober volgens het Keltische volksgeloof geesten van overledenen 'nieuwe zielen' halen onder de levenden. Dat is vermengd met de traditie van Allerzielen (2 november, de herdenking van de in het voorbije jaar gestorvenen) en Allerheiligen (1 november, het eren van de heiligen).Hallow is een verouderd Engels woord voor 'heilig'; tegenwoordig is holy het gewoonst. Maar sinds het boek Harry Potter and the Deathly Hallows verscheen, is dit oude woord weer bij veel mensen bekend geraakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl