Crematorium en verzetsgraf voormalig kamp Westerbork beter zichtbaar

Het verzetsgraf en de plek waar in de oorlogsjaren het crematorium van kamp Westerbork stond, zijn sinds gisteren weer beter zichtbaar.
De plaats van het crematorium is met een silhouet van cortenstaal gemarkeerd. Ook is op die plek achtergrondinformatie over het crematorium te vinden. Met foto's en brieven worden persoonlijke verhalen van slachtoffers verteld.
In het crematorium werden meer dan 525 overleden Joodse kampgevangenen gecremeerd.
Ook het verzetsgraf, dat ligt achter het toenmalige crematorium, is aangepast. De plek waar in 1944 46 verzetsmensen, 2 represaille slachtoffers en 4 Joden zijn doodgeschoten, is met grondaanduidingen aangegeven.
Aan het eind van van de executieplaats is een wand van cortenstaal onthuld met de namen van de 52 vermoorde en gecremeerde slachtoffers die in de buurt van het crematorium werden begraven.
De onthulling werd gedaan door kleinkinderen van gefusilleerde verzetsmensen. Ruim 200 mensen waren aanwezig bij de onthulling.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.