Oefening Defensie langs snelweg: 'Net als The A-Team'

Oefening Defensie in Beilen
Oefening Defensie in Beilen © RTV Drenthe / Bastian van de Belt
Wat doe je als de infanterie midden in een gevecht kampt met een kapotte auto of vrachtwagen? Daarop trainde Defensie vandaag langs de snelweg bij Beilen. Het zorgde voor een bijzonder gezicht bij mensen die het schouwspel vanaf de snelweg zagen.
De monteurs van de 43e gemechaniseerde brigade oefenden met reparaties op locatie. Normaal worden die gedaan met reserve-onderdelen, maar die zijn tijdens veldslagen lang niet altijd voorhanden.

Vloeibaar metaal

Daarom werd vandaag geoefend met primitieve methoden om auto's weer aan de praat te krijgen. De soldaten deden dat met vloeibaar metaal, rubberen slangen en andere creatieve oplossingen. "Momenteel draaien we een oefening", vertelt Sergeant-Majoor Alex Mollema van de 43e herstelcompagnie van de gemechaniseerde brigade.
"We zitten in een scenario waarin de vijand vanuit het zuiden naar het noorden optrekt. Tijdens de verplaatsingen zijn een aantal voertuigen 'defect geraakt' en die staan hier. Mannen en vrouwen van onze compagnie zijn die voertuigen aan het repareren."

Net als The A-Team

Defect geraakt moet tussen aanhalingstekens, want Mollema bracht voor de oefening zelf enkele mankementen aan in de voertuigen. Zo was ineens de radiator lek en waren er problemen met het voorgloeisysteem.
"Normaal repareren ze dat met reserve-onderdelen, maar die hebben ze niet bij zich. En dat kan ook in een echte situatie voorkomen", vervolgt Mollema. "Eigenlijk net als The A-Team doet op tv. Je kijkt wat je bij je hebt en hoe je daarmee het probleem kunt oplossen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met lijm, rubber of vloeibaar metaal. Dat moet ervoor zorgen dat de voertuigen zo snel mogelijk weer inzetbaar zijn."
Er waren negentig minuten om de klus te klaren en die bleken genoeg. Het materieel kon zelf terug naar de basis rijden, waarna een nieuwe groep soldaten voor dezelfde beproeving kwam te staan. In totaal deden 160 militairen mee aan de oefening.
Sergeant Majoor Alex Mollema
Sergeant-Majoor Alex Mollema © RTV Drenthe/Bastian van de Belt

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl